Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má pravomoc k téměř 106 tisícům provozoven, na což má dvě stě šedesát pět inspektorů. I při tak malém počtu uskutečnila v roce 2014 celkem 35 361 kontrol. Z tohoto počtu proběhlo 25 394 kontrol v maloobchodní síti, 9 011 ve výrobě potravin a celkem 4 935 kontrol ve velkoskladech, celních skladech, prvovýrobě a ostatních provozech. Jak si výrobci a prodejci vedli? Kdo nejvíc šidil?
Téma: FALŠOVÁNÍ POTRAVIN
Komentář: Uevidujeme se k smrti?
Jen další předpisy šizení nezabrání
Srovnání: Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl
Nefalšované versus falšované menu
Glosa: Zaplať pánbůh za dnešní šizení
Jak se kdysi šidily potraviny
Galerie: Jak se dá vydělat na falšování potravin
Vypadá to stejně – a není to stejné. Co je to?
Velký přehled: Nejvíce se šidí čokoláda a cukrovinky
SZPI seznamuje s výsledky loňských kontrol
Nejvíc problémů je v maloobchodě
V loňském roce SZPI zjistila celkem 4276 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Z tohoto počtu inspekce zjistila 3974 nevyhovujících šarží v maloobchodní síti, 183 šarží ve výrobě, 89 šarží ve velkoobchodě a 30 šarží v ostatních provozech.
Závadnou šarži SZPI zjistila v průměru při jedné z cca šesti kontrol v maloobchodní síti, ve výrobě při jedné z cca padesáti kontrol. Nevyhovující potraviny tedy SZPI zjišťuje v maloobchodní síti osmkrát častěji než u výrobců.
Stále platí obezřetnost při koupi medu
Mezi potravinářskými komoditami zjistila SZPI nejvyšší podíl závadných šarží u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 68 % odebraných vzorků, dále následuje segment medů s 67 %, přídatných a aromatických látek s 62 % a dehydratovaných výrobků s 54 %. Naopak nejméně závadných šarží inspekce zjistila u obilnin, kde nevyhověla pouze 2 % kontrolovaných potravin a u výrobků z brambor se 7 %.
Podíl nevyhovujících šarží podle komodit
- Čokoláda, cukrovinky 68 %
- Med 67 %
- Přídatné, aromatické látky 62 %
- Dehydratované výrobky a ochucovadla 54 %
- Víno 44 %
- Vejce, vaječné výrobky 39 %
- Jedlé tuky a oleje 35 %
- Vína jiná než révová 35 %
- Škrob, škrobové výrobky 33 %
- Nealkoholické nápoje 32 %
- Mléčné výrobky 31 %
- Káva, kávoviny, čaj 30 %
- Zmrzliny a mražené krémy 28 %
- Masné výrobky 26 %
- Čerstvé ovoce 24 %
- Luštěniny, olejnatá semena 24 %
- Zvláštní výživa, doplňky stravy 19 %
- Čerstvá zelenina, čerstvé houby 17 %
- Přírodní sladidla 16 %
- Ryby, vodní živočichové 16 %
- Pekařské výrobky 15 %
- Brambory 15 %
- Skořápkové plody 15 %
- Tabákové výrobky 15 %
- Těstoviny 15 %
- Koření 14 %
- Zpracované ovoce 14 %
- Studená kuchyně 13 %
- Kakao, směsi kakaa s cukrem 12 %
- Lihovarnické výrobky 12 %
- Mlýnské obilné výrobky 11 %
- Pivo 11 %
- Cukrářské výrobky a těsta 8 %
- Výrobky z brambor 7 %
- Obilniny 2 %
Nejvíce šarží, které nebyly považovány za bezpečné, bylo nalezeno mezi mléčnými výrobky (174 šarží), čerstvou zeleninou (69 šarží), v masných výrobcích (52 šarží) a čerstvém ovoci (49 šarží). Nejčastější příčinou porušení bezpečnosti byl nárůst plísně viditelné pouhým okem, hniloba a kažení způsobené mikrobiální činností.
Z hlediska země původu potravin dosáhly srovnatelného podílu nevyhovujících šarží potraviny z České republiky (19,4 %) a ze zemí EU (19,1 %). Největší podíl nevyhovujících šarží potravin měla stejně jako v loni produkce dovezená ze třetích zemí (39,9 %).
Pokuty byly tučné
SZPI zároveň uložila 13 895 opatření typu zákaz v celkové výši 16 914 975 Kč. Z tohoto počtu bylo 13 768 zákazů uloženo v prodejnách v celkové výši 16 515 676 Kč a 27 zákazů u výrobců v celkové výši 399 299 Kč.
Výše pravomocně uložených pokut ve správních řízeních činila v roce 2014 celkově 99 429 300 Kč.
Celou zprávu si můžete přečíst na webu SZPI.
Zdroj: SZPI