Spravne, od toho jsou totiz v normalnim prostredi restaurace. To co se u nas honosne nazyva „restaurace“ jsou casto jen bary ci kurarny.
Nejake plosne zakazy nic neresi, dokud vetsina sama od sebe nepochopi, ze v mistnosti kde se konzumuje jidlo nestoji nikdo o prasata co to musi cele zahulit, tak se tento pristup nezmeni. To je zrejme jeste pozustatek z dob minulych, ze „hospoda“ je misto kde se huli a lemta pivo, protoze nic jineho tam nemaji.
Mozna se spise v tech restauracich boji toho, ze by tam pak lide chodili na jidlo a to je v nekterych problem :-)
Predepisovat druh hudby by byl asi problem, tohle lze tak na diskotece v Severni Korei, kde maji predepsane pisne budovatelske a pisne oslavujiciho Nejmilovanejsiho Vudce. Nicmene zavedeni norem na hluk formou normy bych si dovedl predstavit a nebyl bych proti, i kdyz trsat na dyzu nechodim. Zeptejte se doktoru, v jakem stavu leckdy je sluch mladeze.
BTW, clovek, ktery na podobna mista normalne nechodi a ma sluch v poradku, si pri vstupu vsimne jedne veci: V hudbe jsou nemozne vytazene vysoke frekvence. To je proto, ze mistni zvukar je z toho virvalu jiz na pul hluchy, a stejne, jako vetsina pritomnych, je spatne slysi a tak je umele zveda. Po par minutach je pri tch decibelech prestane slyset kazdy. Cloveku s jeste neposkozenym sluchem se to casem srovna, ale opakovane pretezovani sluchu nakonec vyvola trvale poskozeni a ty se uz nesrovnaji. Nejvetsi drsnaci pak konci se sluchem kvality telefonniho rozhovoru z doby releovych ustreden.
Jsem jedině pro nekuřáckou restauraci, jelikož pasivní kouření je ješte horší. Jediná obrana proti pasivnímu kouření je nekuřácká restaurace a proto jsem rád, že existuje databáze nekuřáckých restaurací (které mají alespoň pár míst pro nekuřáky a některé jsou plně nekuřácké).
Bohužel se restaurace mohou registrovat samy a možnost kontroly počtu nekuřáckých míst je omezena pouze komentáři těch, kteří restaurace navštívili.
Závěrem jen mohu doporučit vyhledat vyhledávačem nekuřácké restaurace a vybrat si z jednotlivých krajů.
S pozdravem a zdravými plíci Michal.
"Kdybyste si mohli vybrat, šli byste do restaurace" je špatně postavená; její výsledky tudíž mají omezenou vypovídací schopnost
Do restaurace se chodí za různými účely:
- najíst se sám, pak i mně jako kuřákovi je to celkem jedno, byť preferuji kuřáckou restauraci s dobrou vzduchotechnikou
- s dětmi jednoznačně nekuřáckou, lze-li - dnes je jich již dostatek
- s přáteli výhradně nekuřáky - ač nerad, podřídím se většině, jdu s nimi do nekuřácké a při nástupu abstinenčních příznaků pokuřuju venku
- na pivko a pokecat si, na kafe zásadně kuřáckou
- sledovat sportovní klání - zásadně kuřáckou
- na rande - primárně podle přání dámy, jinak pochopitelně jako kuřák raději kuřáckou
- na WC - volím podle jiných krutérií než kuřácká - nekuřácká
No a tohle do té ankety nevměstnáte :-)
Konečně se začalo mluvit o hlavnim důvodu zákazu. Pracovní prostředí.
Když už vožungři nepochopí, že obtěžuji ostatní hosty, tak by měli pochopit, že je někdo obsluhuje, a že se jedná o firmu, jako každou jinou, a že existují normy o ochraně zdraví při práci, kterou ostatní zaměstnavatelé musí dodržovat!