Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili naprosto nevyhovující hygienické podmínky v provozovně na výrobu potravin Nguyen Van Khanh v Sadilově ulici v Brně.
Podnikatel v polorozpadlém objektu vyráběl tofu a další potravinářské produkty, přestože prostor nebyl nikdy registrován jako potravinářský podnik dle požadavků příslušné legislativy a produkce zde tedy probíhala nelegálně a bez vědomí úřadů.
Jak můžete vidět i na snímcích v galerii, suroviny ani hotové produkty nebyly chráněny před kontaminací z vnějšího prostředí, ve výrobě i skladu se volně pohybovala domácí zvířata, zdi nejsou omítnuty, stav podlahy znemožňoval udržování hygienických požadavků a na místě chyběl přístup k tekoucí teplé vodě. Celkově byl objekt v devastovaném stavu a zcela bez odpovídajícího vybavení pro výrobu potravin.
„SZPI rovněž na místě zakázala uvádět do oběhu 52 kg tofu, které bylo připraveno k expedici. Dále zde inspekce zjistila 625 kg drůbežího masa a tuto informaci předala Státní veterinární správě, aby mohla konat v rámci svých pravomocí,“ uvádí mluvčí Pavel Kopřiva.
Inspekce uzavřela tuto nelegální výrobnu už podruhé na stejném místě. Zákaz užívání uvedených prostor uložila už v loňském roce, kdy na místě zjistila totožný delikt, který se ale týkal jiného provozovatele.
Bohužel se nejedná o výjimečný příklad naprosto nevyhovujících podmínek při prodeji nebo výrobě potravin. Další případy najdete v odkazech níže.
Přečtěte si: Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?
Zdroj: SZPI