Nemáte doma mražené kuřecí? Může v něm být salmonela

2. 9. 2020

Sdílet

 Autor: SZPI
Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím masným výrobkem z Polska. Zjistila v něm salmonelu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na nebezpečnou potravinu. V obchodech by již být neměla, ale lidé ji mohou mít doma v mrazáku a jíst by ji rozhodně neměli.

Podle informací SZPI jde o výrobek Kuřecí kuličky na jižanský způsob. Jedná se o mražená obalovaná krájená kuřecí prsa ze spojovaných kusů masa. Původ kuřecího masa i místo výroby je v Polsku.

Nebezpečná potravina:

  • Kuřecí kuličky na jižanský způsob
  • 61642 Southem Fried Chicken Popsters
  • Krájená kuřecí prsa ze spojovaných kusů masa obalované na jižanský způsob, k dopečení, hluboce zmrazeno
  • Datum minimální trvanlivosti: 15.05.2021
  • Šarže: L: 13620
  • Původ kuřecího masa: Polsko, vyrobeno v Polsku

Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené potravině přítomnost bakterií rodu Salmonella, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Nejčastějším přenašečem těchto bakterií bývá právě drůbeží maso, ale také vejce či zelenina. Do těla se dostávají trávicím traktem, odkud se přenesou do lymfatického systému a dále do krve. To, nakolik se salmonela v těle rozbují, závisí i na odolnosti organismu – k onemocnění salmonelózou jsou náchylnější lidé se slabším imunitním systémem, děti, staří lidé a lidé trpící dlouhodobými onemocněními.

Inspektoři SZPI vzorek odebrali v maloobchodní provozovně Iceland Czech na pražském Chodově. „Podle průvodní dokumentace je dodavatelem potraviny do ČR společnost Iceland International Limited HSBC. Prodejce závadnou šarži na základě výzvy již stáhnul z tržní sítě,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži (tedy L: 13620) této potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Salmonela v mase

Kontrolu bezpečnosti a jakosti potravin provádí pravidelně jak SZPI, tak Státní veterinární správa (SVS). Svá zjištění zveřejňují na webu Potraviny na pranýři.

V letošním roce zde zatím uvádějí čtyři případy salmonely v masných výrobcích. Šlo o jeden výrobek původem z Polska a tři z České republiky, kdy výrobcem byl Drůbežářský závod Klatovy.

Galerie: Nejhorší potraviny na pranýři

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).