Nemáte doma rozinky s jedem?

Sdílet

 Autor: Photl.com
Časopis dTest před čtrnácti dny našel v rozinkách plísňový jed ochratoxin A. Inspektoři se vydali tuto skutečnost prověřit. Známe výsledky jejich kontroly.

Balicí papír šustí, světýlka na oknech blikají, z domácností už to voní purpurou, cukrovím i vánočkou. Předvánoční idylku nám však může pokazit nevolnost anebo rovnou otrava ze špatného jídla či použitých surovin. Proto se spotřebitelský časopis dTest zaměřil na zdravotní nezávadnost oblíbených vánočních pochoutek, a to rozinek a arašídů, v nichž zjišťoval přítomnost plísňových jedů mykotoxinů. Chemickou analýzou zjistili, že dva z celkem 24 testovaných vzorků rozinek dvojnásobně překročují unijní limit pro plísňový jed ochratoxin A.

Jednalo se o:

Rozinky Sultaninen Suntree označené datem minimální trvanlivosti do 27. 6. 2014, zemně původu suroviny: Turecko, dovozce: Heinrich Brűning GmbH, Německo; 2Nature park

  • dTest uvedl, že v kilogramu těchto rozinek bylo 28,49 mikrogramů ochratoxinu A, což je takřka trojnásobek unijního limitu, který činí 10 mikrogramů/kg.

Rozinky obří označené datem minimální trvanlivosti do 31. 7. 2014, země původu suroviny: Argentina, dodavatel: K-Servis a.s., Rudná u Prahy

  • dTest uvedl, že v kilogramu rozinek bylo 23,59 mikrogramu ochratoxinu A, což je více než dvojnásobné překročení limitu.

„Ochratoxin A je termostabilní, to znamená, že ho nelze zničit ani tepelnou úpravou při vaření či pečení,“ upozornil redaktor dTestu Václav Beneš. Lékaři dávají ochratoxin A do souvislosti s nádory ledvin a varlat. Záludnost ochratoxinu A spočívá v tom, že ho produkuje plíseň, která není zjistitelná pouhým okem, lze ho odhalit pouze laboratorními testy, uvedl časopis.

dTest říká a inspekce koná

Na výsledky testu i na podnět dTestu promptně reagovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „I kdyby nedošlo k nahlášení podnětu od dTestu, vyrazili bychom do obchodů na kontrolu. Jako podnět je totiž bráno i zveřejnění možného rizika pro spotřebitele. Podnět nám byl nahlášen den před tím, než článek v časopisu vyšel,“ řekl nám tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

A jak dopadly testy inspektorů? Vzhledem k významnému časovému odstupu mezi odběrem vzorků sdružením dTest (tiskový mluvčí SZPI odhaduje, že odběry byly provedeny cca měsíc před zveřejněním výsledků) a podáním podnětu u SZPI, respektive zveřejněním v časopise dTest, inspekce přes okamžitou reakci nezjistila uvedené šarže rozinek v obchodní síti. SZPI proto odebrala vzorky z deseti nejbližších výrobních šarží identických výrobků. Z výsledků laboratorní analýzy SZPI však vyplývá, že ochratoxin A se v rozinkách vyskytuje pod hranicí detekovatelnosti nebo v množství nižším, než je limit stanovený předpisem, a jedná se tak o potravinu bezpečnou v daném parametru.

Nicméně, jak uvádí SZPI, z došetřování případu vyplynulo, že distributoři na základě principu předběžné opatrnosti, respektive v reakci na informace časopisu dTest, již stáhli uvedené rozinky z obchodní sítě. Společnost K-Servis a.s. v současnosti stáhla zpět 4 170 kg suroviny a společnost Kaufland Česká republika v.o.s. stáhla z pultů 1505 kusů rozinek Sultaninen Suntree v balení 200 g.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).