Vlákno názorů k článku Německá piva obsahují glyfosát. Je tento pesticid nebezpečný? od kateřina CTPEZ - Pane Havle, mám jen poznámku k té ploše,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2016 2:15

    kateřina CTPEZ (neregistrovaný)

    Pane Havle, mám jen poznámku k té ploše, na kterou se v textu přepočítává množství aplikovaného glyfosátu. Není to přesnější spíš než k celé zemědělské půdě vztahovat k té oseté, na kterou se skutečně aplikuje? A vynechat z toho také louky a pastviny, na které se glyfosát stříká minimálně, a ekologicky obhospodarované plochy, kde se glyfosát stříkat vubec nesmí? Pak by to bylo 3.516 tis ha osetých ploch mínus 981 tis ha trvalých travních porostů, mínus 56 tis ha ekologické orné půdy a cca 8 tis ha ekologických vinic a sadů. Vypadá to jako čučka, ale jsme o milion a kousek ha zemědělské půdy níž. tzn. cca 2,5 mil. ha. Při spotřebě 858 tis kg glyfosátu (z celkových cca 5 mil kg aplikovaných účinných látek prostředků na ochranu rostlin) to je cca 0,3 kg jenom glyfosátu na ha, ostatní POR nepočítaje. To zas není úplně málo. (data z 2014)
    Jinak, zajímavý vývoj má, co se týká glyfosátu, USA. Před nástupem GM plodin v roce 1995 ho zde bylo aplikováno 12,5 mil kg, v roce 2000 už 36 mil kg a předloni 113, 4 mil kg, nárůst je přímo vázán na rozšiřování ploch GM herbicid tolerantních plodin. Pokud se potvrdí negativní vliv glyfosátu na zdraví a životní prostředí, a studií, které to prokazují, skutečně přibývá, není GM HT spásou, ale vyplatí se začít investovat do alternativní řešení.

  • 4. 3. 2016 13:11

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, děkuji za Váš komentář, přikládám reakci pana Havla: Upřímně řečeno, já celkem se čtenářem souhlasím - také jsem v článku napsal, že jde podle všeho především o množství aplikovaného glyfosátu, a samozřejmě i pro tuto látku platí (jako pro všechno), že všeho moc škodí...Souhlasím i s tím, že jde především o ornou půdu, jejíž plocha je menší než veškerá obdělávaná zemědělská půda v ČR i s tím, že je třeba hledat alternativní řešení - na druhou stranu je ale také třeba poznamenat, že třeba ekologické zemědělství náročnější na pěstební plochu (pokud má být výsledkem zemědělská surovina zpracovaná na nějakou potravinu) a také tř eba na spotřebu vody lidstvo zřejmě neuživí... takže alternativa není asi v technologii zemědělství, ale v hledání jiných účinných látek k ošetřování rostlin, které představují nižší (nebo žádná) potenciální rizika pro spotřebitele....
    LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).