Názory k článku Nemoc, kterou vymysleli pacienti, mění naše jídelníčky

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2016 18:49

    Mary (neregistrovaný)

    Zajímavý článek. Titulek je dost ulítlý- pacienti vymysleli nemoc...asi se jako zdraví lidé nudili, tak se z nich stali pacienti. :´-))

  • 29. 4. 2016 7:00

    xzy (neregistrovaný)

    Je to zajimave, ale co kdyz stiznosti pacientu jsou z casti opodstatnene? Rozumejte pokud bych se lajcky bavil o priznacich (nadymani, prujmy) tak to bohuzel znam po konzumaci vetsiny peciva nejmenovanych retezcu. Zvlastni ze s pecivem z pekaren obvykle vubec probemy nemam. Mozna je to v hlave, mozna jen nejaka suoer prisada? :) No a lide to pak svadi na lepek?

  • 30. 4. 2016 19:43

    Lenka (neregistrovaný)

    Dobrý článek, jen v odstavci Bezlepková dieta jsou legislativní termíny týkající se množství lepku uvedeny zcela chybně:

    "Navíc i „bezlepkové“ potraviny mohou tuto látku obsahovat – podle legislativních pravidel lze potravinu označit za „přirozeně bezlepkovou“ při obsahu lepku maximálně 20 mg/kg, (pokud neobsahuje lepkovou obilnou složku), a za „bezlepkovou“ při obsahu maximálně 100 mg/kg."

    Legislativa zde:
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009R0041&from=CS

  • 2. 5. 2016 9:55

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, přikládám reakci autora článku: "Podle mne není moc na co reagovat - v příloze posílám jak oficiální znění legislativy, tak formulaci na portálu bezpečnost potravin, tak formulaci mojí (totožnou s bezpečností potravin), netuším, kde je v těch formulacích rozpor...." a příslušnou legislativu, o které se autor zmiňuje:
    Znění legislativy:
    Složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku
    1. Potraviny pro osoby s nesnášenlivostí lepku, jež sestávají z jedné nebo více složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, které byly speciálně zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku, nebo tyto složky obsahují, nesmí obsahovat více než 100 mg/kg lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli.
    2. Při označování výrobků uvedených v odstavci 1, jejich obchodní úpravě a v související reklamě se uvede výraz „velmi nízký obsah lepku“. Výraz „bez lepku“ lze uvést pouze tehdy, pokud obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, činí nejvýše 20 mg/kg.
    3. Oves obsažený v potravinách pro osoby s nesnášenlivostí lepku musí být speciálně vyroben, připraven a/nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg.
    4. Potraviny pro osoby s nesnášenlivostí lepku, jež sestávají z jedné nebo více složek, které nahrazují pšenici, žito, ječmen, oves nebo jejich křížence, nebo tyto složky obsahují, nesmí obsahovat více než 20 mg/kg lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli. Při označování těchto výrobků, jejich obchodní úpravě a v související reklamě se uvede výraz „bez lepku“.
    5. Pokud potraviny pro osoby s nesnášenlivostí lepku obsahují jak složky, které nahrazují pšenici, žito, ječmen, oves nebo jejich křížence, tak složky vyrobené z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, které byly speciálně zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku, použijí se odstavce 1, 2, a 3 a odstavec 4 se nepoužije.
    6. Výrazy „velmi nízký obsah lepku“ nebo „bez lepku“ uvedené v odstavcích 2 a 4 se uvedenou v blízkosti názvu, pod kterým se potravina prodává.
    Veřejný portál bezpečnost potravin spravovaný ministerstvem zemědělství ČR:
    Výrobci jsou povinni na obalech svých výrobků uvádět výčet všech složek použitých ve výrobku. Pokud je složka určité potraviny vyrobená z dalších dílčích podsložek, musí výrobce uvádět i tyto jednotlivé podsložky. Podle legislativních pravidel lze potravinu lze označit za „přirozeně bezlepkovou“ při obsahu lepku max. 20 mg/kg, (pokud neobsahuje lepkovou obilnou složku), za „bezlepkovou“ při obsahu max. 100 mg/kg. (kop)T
    Formulace použitá v článku:
    Navíc i „bezlepkové“ potraviny mohou tuto látku obsahovat – podle legislativních pravidel lze potravinu lze označit za „přirozeně bezlepkovou“ při obsahu lepku maximálně 20 mg/kg, (pokud neobsahuje lepkovou obilnou složku), a za „bezlepkovou“ při obsahu maximálně 100 mg/kg.
    LK, Vitalia.cz

  • 4. 5. 2016 21:33

    Jirka (neregistrovaný)

    No tak pan autor asi neumí moc číst - rozpor je jasně viditelný:

    Při označování výrobků uvedených v odstavci 1, jejich obchodní úpravě a v související reklamě se uvede výraz „velmi nízký obsah lepku“. Výraz „bez lepku“ lze uvést pouze tehdy, pokud obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, činí nejvýše 20 mg/kg.

    versus

    lze označit ... za „bezlepkovou“ při obsahu maximálně 100 mg/kg.

    To podle legislativy ani náhodou, pouze "velmi nízký obsah lepku."

  • 7. 5. 2016 10:36

    54515 (neregistrovaný)

    Někomu může stačit vynechat jen pšenici.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).