Není to tak jednoznačné a je to dost individuální. Pro někoho bezpečné množství existuje, pro někoho ne. Nejvyššího věku se dožívají lidé v oblastech Středomoří, kde si všichni dají skleničku červeného denně. Zato tam nepotkáte opilce. Adiktolog či neurolog vám řekne „nepijte vůbec“, kardiolog naopak malou skleničku denně doporučí. Různé studie vyznívají různě a každý si z nich bere to, co se mu hodí. Včetně adiktologů. Jednoznačné je snad jen to, že opíjet se je úplně špatně.
Podle pojišťováka jsem největším alkoholikem v kanceláři, protože piji pravidelně, piji kdykoliv mám příležitost, jídlo si bez alkoholu nedovedu představit, je mu jedno, jaké pivo nebo víno piju, a ani nevím, co jsem dělal v opilosti.
To vše je pravda: na Nový rok a narozeniny si vždy dám decku vína/šampaňského, tedy pravidelně 2× ročně. To jsou ty příležitosti, kdy se napiju; trvám na tom, že celým jménem je to jídlo vepřo-knedlo-zelo-pivo
a ke kachně na Vánoce si dám deci červeného vína. Při mých zkušenostech si ani pivo ani víno moc nevybírám. A opilý jsem nebyl nikdy - tak nemohu vědět, co jsem dělal.
;oD