Na veletrhu Salima, který se v těchto dnech koná v Brně, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) představila výsledky své práce. Vedle tradičních kontrol kvality potravin v obchodní síti (výsledky najdete v článku a galerii: Nejhorší potraviny roku 2015) se zaměřila i na provozovny společného stravování. Zjistila tu řadu nedostatků – každá třetí restaurace chybovala:
„Společné stravování je tak nejproblematičtějším segmentem v rámci kontrol SZPI, když v maloobchodním prodeji potravin inspektoři zjistili pochybení u 26 % kontrol, v segmentu výroby potravin u 19 % kontrol a ve velkoskladech u 6 %,“ komentuje výsledky mluvčí Pavel Kopřiva.
Kontroly restaurací 2015 inspektory SZPI v číslech:
- 15 051 – provedeno kontrol provozoven společného stravování
- 4832 – tj. u 32 % zjištěno porušení právních předpisů
- 144 – provozoven muselo být na místě uzavřeno
Hlavní potíže představuje špatná hygiena, jak se ostatně můžete přesvědčit v galerii. Stav některých provozoven představuje vyloženě zdravotní riziko pro zákazníky těch podniků. „Provozovatelům chybělo povědomí o elementárních pravidlech bezpečnosti,“ říká mluvčí.
Nejčastější důvody uzavření:
- dlouhodobě zanedbaný úklid
- zaplísnění prostor a chladících zařízení
- výskyt škůdců
- chybějící přívod teplé vody
- nevyhovující podmínky skladování
- nezvládnutý odvoz odpadů
Neuklízí a ještě šidí
Kromě špatné hygieny zjistila inspekce rovněž případy klamání spotřebitele, mj. klamavé použití názvu „sýr a mléko“ u výrobků z mléčných náhražek, například v českobudějovickém bufetu: Místo smaženého sýra prodávají rostlinnou náhražku.
Dále šlo o podvody v oblasti nabízeného vína a piva, označování čokoládových nápojů (k tématu: Jeden z nejčastějších podfuků? Čokoláda z automatu), nedodržení deklarovaného obsahu rozlévaných nápojů apod.
Přehled všech uzavřených podniků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny. SZPI je nicméně jedním z několika dozorových orgánů, které dnes restaurace kontrolují, o kompetence se dlouhodobě dělí dvě ministerstva:
Kdo kontroluje restaurace
v gesci Ministerstva zemědělství ČR:
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
- Státní veterinární správa ČR (SVS)
v gesci Ministerstva zdravotnictví ČR:
- Hlavní hygienik a hygienické stanice
Více k tématu: Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence
Zdroj: TK SZPI