Vlákno názorů k článku Neříkejte separátu separát, přejí si výrobci uzenin od Jiří - Nikdy jsem v obchodě neviděl ty zmiňované pravé...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2013 7:53

    Jiří (neregistrovaný)

    Nikdy jsem v obchodě neviděl ty zmiňované pravé párky z masa a bez E250. Určitě bych je kupoval. Ty, které jsou u nás oblíbené, zásadně nekupuji. A propos - copak do párku patří kuřecí maso? (Ale v zemi, kde nabízejí i "kuřecí steaky", se nelze ničemu divit.)

  • 12. 8. 2013 8:24

    thr

    Víte, zrovna párky ale opravdu vycházejí lépe důkladně namleté, k čemuž se SOM hodí dobře. Něco jiného jsou silnější klobásy, tam mají varianty s kusy masa smysl bez diskuse (a ty se také prodávají celkem běžně), ale tenké párky jsou trochu specifické.

    Ad kuřecí párky - kupodivu to dost lidí preferuje, asi kvůli zblbnutí teoriemi o škodlivosti tuku a představě o dietnosti... Sám mám jednoznačně raději vepřové, jenže zrovna to o konzistenci u nich platí do značné míry taky. Ale nechal bych to stranou, článek je o reportáži od zpracovatele drůbeže.

  • 12. 8. 2013 9:16

    Brzy vegetarián kvůli ceně a kvalitě (neregistrovaný)

    Já tedy párky nejím asi dobrých 20 let a i průmyslové klobásky či salám jím jen docela v omezené míře, minimálně.

    Do dnes si ale pamatuji, že jemné drůbeží, nebo telecí párečky bývaly výborné. Dnes se nic takového myslím už nevyrábí (a i za komunistů to bylo myslím určeno na vývoz). Cena by dnes musela být závratná.

    Když si uvědomím za jak šílenou cenu Babiš a spol. prodávají oddělená kuřecí prsa a stehna, navíc díky tomu jistě značně přešlechtěných kuřat a ještě plných hormonů a antibiotik, o tom čím se živila nemluvě,... Myslím, že by už ani separát nemuseli zpracovávat. Cena oproti celému kuřeti je přímo děsivá (a ještě do toho tlačí slanou vodu - prý křehčení). Bez zajímavosti není ani to, že pojízdné prodejny (s čerstvým chlazeným masem) dokáží cenu stlačit klidně i na polovinu.

    Jen pro úplnost. Ty klobásky nejím protože mi cena za ně příjde neadekvátní. Navíc tuším co tam dávají. Pochutnaly jste si někdy v poslední době na chuti masa u salámu, nebo klobásky? Je v nich tolik koření, že maso ani nevnímáte. Změna byla však pozvolná, navíc ochucovací průmysl to má celkem zmáknuté (mnohdy to chutná opravdu lépe než originál, a pokud navíc někdo originál ani nezná...) a tak se to kupuje.
    Pravda je také, že doma si tak levně podobné potraviny prostě nevyrobíte a nezřídka vás výjdou na více než dvojnásobnou cenu jen za suroviny, práci nepočítaje. Pokud si surovinu (maso) zajišťujete vlastními silami, tak zase zpravidla cenu vůbec neřešíte, je prostě úplně někde jinde, investujete zpravidla svůj čas.

  • 12. 8. 2013 9:31

    thr

    Ale ano, dobré klobásky se dají sehnat celkem snadno a ani bych neřekl, že jsou ceny nějak šílené. To samé salámy - jen se prostě nesmí jít na nejlevnější variantu (ale ani ne na nejdražší).

    Co se týče párků, tak já je beru spíš jako rychlé jídlo, kde o vysloveně labužnický zážitek nejde. Problém byl před nějakou dobou, kdy (jak celkem pravdivě píší v článku), bylo módní do všeho cpát sóju a podobné šmejdy, tehdy se hlavně u levnějších druhů občas narazilo na něco, co se nedalo akceptovat ani jako to "rychlé jídlo". V tu dobu jsem se jim také začal vyhýbat. V poslední době mi ale připadá, že se kvalita přeci jen trochu zlepšila a navíc se rozšířil výběr, tak zase jíme doma párky více... Mimochodem v tomto dost souhlasím s článkem v tom, že je daleko lepší použít maso oškrabané z kostí než ta dřívější šaškárna se sójou :-(

    Jinak jedna poznámka - ne že bych měl Babiše moc v oblibě, ale zrovna "křehčené maso" bych mu fakt nevyčítal. Tohle byla v jisté době "móda" velkých řetězců, které k tomu prvovýrobce spíš dotlačily, v poslední době to ale pod tlakem zákazníků zase docela mizí (uvidíme, zda to bude trvalé zlepšení anebo jen dočasné).

  • 12. 8. 2013 15:49

    h4x0r

    Zkuste někdy poctivé debrecínské párky se cca 80% masa (bez separátu). Hrubozrnné, vynikající. Ano, nebudou v akci za 69Kč, ale nebyla řeč o ceně, ale o chuti.
    Nápodobně zkuste pravé vídeňské párky, obsah masa přes 90% a to včetně telecího. Že řekne, že mu tohle nechutná, zato plastová "střívka" plněná sajrajtem bude velebit, tak tomu prostě já neuvěřím.

  • 20. 8. 2014 15:04

    tom (neregistrovaný)

    presne v parku nemusim mit kusy masa(beztak pouziji to nejlevnejsi hnusny) ale musi byt poradne umlety z kvalitniho masa ne odpadu seskrabaneho z kosti a to je potom jina!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).