Český výrobce veganských a vegetariánských produktů Garden Gourmet, který spadá pod skupinu Nestlé, v létě v čase grilování slavil úspěch se svými rostlinnými hamburgery. Nyní severočeský podnik uvádí na trh nový produkt, kterým je rostlinný tuňák, tedy lépe řečeno „vuňák“.
Tuňáka v trojobalu nečekejte
„K posledním novinkám, které u nás v závodě vyrábíme, patří klobásy – chorizo a bílá klobása. Mimo náš závod v Krupce se ale vyrábí také alternativa ryby, produkt, který nese název Vuna,“ seznamuje nás s novinkou Dagmar Spišková, ředitelka Garden Gourmet. V Závodě v Krupce se pro něj vyrábí extrudát, který se převáží do jiné výrobny, kde se výrobek finalizuje.
„Představte si tuňáka v plechovce, můžete mít buď celého, nebo kousky. Náš extrudát bude podobný těm natrhaným kouskům. Prodávat se bude ve sklenici s olejem, skvěle se bude hodit na salát,“ popisuje novinku mířící na český trh ředitelka.
Vuna už je na trhu v Německu, Francii, Itálii a Holandsku. V ČR se Vuna objeví na přelomu března a dubna příštího roku, tedy 2022.
Z čeho se Vuna skládá a jak se vyrábí?
Další rostlinné novinky? Krájené salámy
Nestlé ale pracuje i na dalších náhražkách ryb, takže se určitě do budoucna budou chystat nové výrobky. Dalšími rostlinnými novinkami, které se brzy mohou objevit na českém trhu, jsou nakrájené salámy. Ty se ale u nás zatím vyrábět nebudou, zamíří k nám z jiných závodů v zahraničí. Ve Švýcarsku a Německu se pod značkou Nestlé testuje zájem o prodej rostlinných vajíček a krevet.