V pořadí již 28. ročník Mlékárenských dnů v Přibyslavi na Vysočině za účasti dvaadvaceti mlékáren nabídl letos do soutěže o nejlepší výrobek celou škálu inovativních a pro spotřebitele přínosných mlékárenských produktů. A nabídne jej i pro veřejnost. V hodnocení odborné poroty byly navíc se svými produkty velmi úspěšné i malé farmy a podniky, které rozšiřují již tak poměrně širokou nabídku sortimentu výrobků z mléka.
Výrobci inovují a přicházejí s originálními novinkami
Celkem soutěžilo čtyřicet pět výrobků, v prezentacích zúčastněných mlékáren v rámci soutěžního dne se jich ale představilo mnohem víc. Jak přitom zdůraznil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, v nabídce tuzemských mlékárenských výrobků lze vysledovat několik trendů: snaha o vyšší nabídku vysokoproteinových výrobků, změny ve složení výrobků tak, aby například obsahovaly méně soli, nebo autentičnost a originalita produktů.
Trendem je i prodlužování doby zrání některých sýrů, například sýry Herold zrají až jeden rok. Zásadním trendem je pak snižování obsahu a počtu přídatných látek (éček). Obecně pak lze konstatovat, že roste také počet mlékárenských výrobků v kvalitě bio, což docela dobře konvenuje s probíhajícím měsícem. Září je totiž v ČR každoročně prezentováno jako měsíc biopotravin.
Snaha o přírodě blízké hospodaření je přitom především investicí do budoucnosti. Jak totiž také na Mlékárenských dnech v Přibyslavi zaznělo, rostoucí tlak spotřebitelské veřejnosti a takzvané „zelené politiky“ vede a povede k vyšším nárokům například na životní podmínky hospodářských zvířat. Ostatně již dnes je způsob hospodaření pro řadu spotřebitelů parametrem, podle kterého si potraviny vybírají. Zatím ovšem jen menší část z nich.
Ve čtyřech vypsaných kategoriích zvítězily:
Mléčné nápoje a zakysané mléčné výrobky: Ovčí jogurt ze Statku Horní Dvorce
Čerstvé a tvarohové sýry, tvarohy a pomazánky: Staročeský tvaroh tučný 500 g z Jaroměřické mlékárny
Přírodní zrající sýry: Olomoucké tvarůžky – věnečky 350 g ze společnosti A.W. Loštice
Kozí a bílé sýry a speciality: Čerstvý ovčí sýr, opět ze Statku Horní Dvorce
Ochutnávka bude i pro veřejnost
Většinu v soutěži oceněných a na setkání představitelů mlékáren prezentovaných výrobků bude mít tento víkend možnost ochutnat i veřejnost, konkrétně pak v sobotu 7. září na trzích na Bechyňově náměstí v Přibyslavi. Tam také proběhne v 8.45 hodin oficiální zahájení víkendového mlékárenského dne.
Součástí bude právě i prodej mlékárenských výrobků (od 8.00 do 14.00 hodin), od 9.00 hodin se pak otevře výstava mlékárenských výrobků v radničním sklepení a farní stodole a ve 14.00 hodin proběhne vyhlášení divácké soutěže „Přibyslavský krajáč“ a losování o mléčné ceny. S řadou produktů se přitom spotřebitelé, minimálně v celostátních maloobchodních sítích, nesetkají. Na Mlékárenských dnech v Přibyslavi ale ano, přičemž některé jsou nejen kvalitní a chutné, ale i do současné doby nepříliš známé.
Příkladem mohou být třeba různé sýrové dorty, ale také zmrzliny Skyr, kozí sýr s pískavicí, zmrzlina z ovčího mléka nebo kozí roláda či kozí kefírek. Některé z uvedených produktů si můžete prohlédnout v doprovodné fotogalerii, vůbec nejlepším řešením je ale do Přibyslavi přijet a vše ochutnat.