No, co já pamatuju, tak brusinky byly vždycky v menšině a je jich čím dál míň...Rozhodně o ně nezakopávám. Škoda, brusinkový džem miluju.
K článku - škoda, že je na obrázku jsou jen kdoule. Už jsem ochutnala výrobek z nich, bylo to vynikající.
Znám i dřín, mišpuli si pamatuju jako nevzhlednou šedohnědou hruštičku (myslím, že musela přejít mrazem, aby se dala konzumovat) a nedávno jsem ochutnala sušenou moruši. Na pohled trochu nevzhledná, vypadala jako sušená jehněda, ale chuť vynikající!
Je vůbec škoda, že člověk zapomíná na plody, které se dřív sbíraly a dnes už je moc lidí nezná....
Nechte takové plody být!
Já mám vůbec s podobnými články a novými sběrači problém. Vy se lidi vždycky vyrojíte a oškubete všechno co potkáte.
Příští rok vás to už nebaví a tu starou nepotřebnou úrodu časem vyhodíte. Jenže já mám ten rok utrum, třeba jen proto, že vy škubete ještě nezralé a já jako pravidelný sběrač čekám až to dozraje a ještě nikdy neotrhám plodů tolik.
Zdroje jsou omezené. Navíc je potřeba nechat vždy dost zvířatům. Já například ze všeho co ten rok sklidím část semen zkouším vrátit do volné krajiny. Ale v místě poblíž lidských obydlí je to značný problém. Vše vypadá ideálně a pak najednou dostane nějaká tlupa sekáčů zaplaceno...