Netradiční zavařování na zimu: rybíz, ostružiny, višně…

Sdílet

…rebarbora, švestky, cibule, cuketa… Vyzkoušejte méně obvyklé recepty, díky nimž si uchováte ovoce a zeleninu rychle a zdravě.

Letní sezóna vrcholí, je tedy nejvyšší čas uchovat si ovoce či zeleninu na „horší časy“. Zapomeňte na tradiční zavařování, představíme vám jednoduché postupy s netradičními ingrediencemi. Letos bude zavařování mnohem rychlejší a taky zdravější.

Podívejte se, co vše má teď svůj čas a popřemýšlejte, jak si lahodnou letní chuť uchovat na chladnější měsíce. Ať už jde o ovoce, zeleninu, nebo byliny, vždy je nějaký způsob, jak je uchovat.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Černý rybíz v medu

Přísady:

  • 1 kg černého rybízu
  • 600 g medu
  • 100 ml rumu

Černý rybíz omyjeme a vhodíme do mixéru. Chvíli mixujeme, dokud není hmota jemná, načež přidáme 200 g tekutého medu. Mixujeme dalších pět minut a poté necháme deset minut odpočívat. Pak přidáme dalších 200 g medu a opět chvíli mixujeme. Znovu necháme odpočívat. Takto opakujeme až do vypotřebování všeho připraveného medu. Hotovou zavařeninu naplníme do sklenic, zakápneme rumem a dobře uzavřeme. Skladujeme v chladu.

Marmeláda z růží

Přísady:

  • 1 litr volně sypaných okvětních plátků růží
  • 1 litr vody
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 citróny

Okvětní lístky růží opláchneme a očistíme. Vhodíme do litru vody a přivedeme k varu. Necháme čtvrt hodiny povařit, pak odstavíme. Necháme zcela zchladnout. Následně přidáme šťávu z citrónů, cukr a znovu zahřejeme. Vaříme asi půl hodiny. Poté odstavíme a ihned plníme do sklenic.

Ostružinové želé s vůní kokosu

Přísady:

  • 1,5 kg ostružin
  • 500 ml vody
  • 1 kg kokosového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 4–6 hřebíčků
  • 5 lžiček citrusového pektinu
  • čerstvé bylinky podle preferencí (máta, meduňka, šalvěj…)

Ostružiny omyjeme a osušíme. Dáme je do vody, přidáme cukr, koření a vaříme zhruba dvacet minut doměkka. Vytvořenou šťávu přecedíme přes pláténko a přivedeme k varu. Přidáme cukr, citrusový pektin a vaříme. Zhruba po čtvrthodině dáme opláchnuté bylinky do želé a nalijeme do sklenic. Pevně uzavřeme a necháme odstát, dokud želé neztuhne.

Kandované višně

Přísady:

  • 1 kg višní
  • 800 g rapadury
  • 200 ml jablečné šťávy

Višně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Do velké mísy dáme ovoce s rapadurou, promícháme a necháme přes noc odstát, aby ovoce pustilo šťávu. Ve větším hrnci za stálého míchání a občasného sbírání pěny uvaříme ze šťávy řídký sirup, ještě vroucím znovu zalijeme třešně a znovu necháme stát. Pak sirup opět slijeme, asi čtvrt hodiny ho vaříme s jablečnou šťávou a znovu třešně zalijeme. Nyní necháme stát dva dny. Tento postup opakujeme ještě dvakrát nebo třikrát – avšak bez přidávání jablečné šťávy. Nakonec vychladlé třešně naložíme do sklenic a vzduchotěsně uzavřeme.

Rebarborová marmeláda s meduňkou

Přísady:

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g třtinového cukru
  • 350 ml vody
  • 1 citrón
  • hrst meduňkových lístků

Rebarboru nejprve oloupeme, opláchneme a necháme okapat. Nakrájíme ji na kostky a vaříme s trochou vody, dokud se nerozvaří. Následně k ní přidáme cukr, citrónovou šťávu, meduňku a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Pozor, je potřeba ji občas zamíchat. Jakmile začne houstnout, meduňku vyjmeme. Jakmile je marmeláda hotová, přelijeme ji do čistých sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Švestková nutela

Přísady:

  • 1500 g švestek
  • 200 g javorového sirupu
  • 50 g melasy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hořké čokolády
  • trocha rumu

Švestky rozvaříme a odstavíme. Přidáme na kousky nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu, vanilkový extrakta trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme. Nakonec přidáme obě sladidla a ještě jednou důkladně promícháme. Ještě horkou nutelu naléváme do sklenic a důkladně uzavřeme.

Cibulová marmeláda

Přísady:

  • 1 kg červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 350 ml červeného vína
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj připravenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek. Chvíli restujeme, pak přidáme cukr, tymián a ocet. Promícháme a necháme deset minut dusit pod pokličkou, občas zamícháme. Nakonec přidáme červené víno. Jakmile se většina tekutiny odpaří, zůstane hustá marmeláda. Chceme-li, můžeme ji před přelitím do sklenic rozmixovat. Uchováváme v chladu.

Kořeněný cuketový sirup

Přísady:

  • 500 g cukety
  • 100 g rýžového sirupu
  • 300 ml vody
  • 4 tyčinky skořice
  • 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru

Cuketu rozpůlíme a vydlabeme semínka. Vložíme ji do pekáčku s trochou vody necháme péct na 180 °C cca 30 minut, dokud není dužina zcela měkká. Poté necháme zchladnout. V menším hrnci smícháme sirup s vodou a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme deset minut odstát. Mezitím dáme upečenou cuketu do mixéru a umixujeme ji na pyré. Vrátíme hrnec se sirupem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme cuketové pyré a plamen ztlumíme. Necháme dalších pět minut za stálého míchání lehce probublávat, vytvoří se nám hustší sirupová konzistence. Odložíme a necháme lehce vychladnout. Poté přecedíme přes jemné sítko, snažíme se procedit co nejvíce pyré spolu se šťávou. Přelijeme do vhodné nádoby a uchováváme v lednici.

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).