Letní sezóna vrcholí, je tedy nejvyšší čas uchovat si ovoce či zeleninu na „horší časy“. Zapomeňte na tradiční zavařování, představíme vám jednoduché postupy s netradičními ingrediencemi. Letos bude zavařování mnohem rychlejší a taky zdravější.
Podívejte se, co vše má teď svůj čas a popřemýšlejte, jak si lahodnou letní chuť uchovat na chladnější měsíce. Ať už jde o ovoce, zeleninu, nebo byliny, vždy je nějaký způsob, jak je uchovat.
Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina
Černý rybíz v medu
Přísady:
- 1 kg černého rybízu
- 600 g medu
- 100 ml rumu
Černý rybíz omyjeme a vhodíme do mixéru. Chvíli mixujeme, dokud není hmota jemná, načež přidáme 200 g tekutého medu. Mixujeme dalších pět minut a poté necháme deset minut odpočívat. Pak přidáme dalších 200 g medu a opět chvíli mixujeme. Znovu necháme odpočívat. Takto opakujeme až do vypotřebování všeho připraveného medu. Hotovou zavařeninu naplníme do sklenic, zakápneme rumem a dobře uzavřeme. Skladujeme v chladu.
Marmeláda z růží
Přísady:
- 1 litr volně sypaných okvětních plátků růží
- 1 litr vody
- 1 kg třtinového cukru
- 2 citróny
Okvětní lístky růží opláchneme a očistíme. Vhodíme do litru vody a přivedeme k varu. Necháme čtvrt hodiny povařit, pak odstavíme. Necháme zcela zchladnout. Následně přidáme šťávu z citrónů, cukr a znovu zahřejeme. Vaříme asi půl hodiny. Poté odstavíme a ihned plníme do sklenic.
Ostružinové želé s vůní kokosu
Přísady:
- 1,5 kg ostružin
- 500 ml vody
- 1 kg kokosového cukru
- 1 tyčinka skořice
- 4–6 hřebíčků
- 5 lžiček citrusového pektinu
- čerstvé bylinky podle preferencí (máta, meduňka, šalvěj…)
Ostružiny omyjeme a osušíme. Dáme je do vody, přidáme cukr, koření a vaříme zhruba dvacet minut doměkka. Vytvořenou šťávu přecedíme přes pláténko a přivedeme k varu. Přidáme cukr, citrusový pektin a vaříme. Zhruba po čtvrthodině dáme opláchnuté bylinky do želé a nalijeme do sklenic. Pevně uzavřeme a necháme odstát, dokud želé neztuhne.
Kandované višně
Přísady:
- 1 kg višní
- 800 g rapadury
- 200 ml jablečné šťávy
Višně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Do velké mísy dáme ovoce s rapadurou, promícháme a necháme přes noc odstát, aby ovoce pustilo šťávu. Ve větším hrnci za stálého míchání a občasného sbírání pěny uvaříme ze šťávy řídký sirup, ještě vroucím znovu zalijeme třešně a znovu necháme stát. Pak sirup opět slijeme, asi čtvrt hodiny ho vaříme s jablečnou šťávou a znovu třešně zalijeme. Nyní necháme stát dva dny. Tento postup opakujeme ještě dvakrát nebo třikrát – avšak bez přidávání jablečné šťávy. Nakonec vychladlé třešně naložíme do sklenic a vzduchotěsně uzavřeme.
Rebarborová marmeláda s meduňkou
Přísady:
- 1 kg rebarbory
- 500 g třtinového cukru
- 350 ml vody
- 1 citrón
- hrst meduňkových lístků
Rebarboru nejprve oloupeme, opláchneme a necháme okapat. Nakrájíme ji na kostky a vaříme s trochou vody, dokud se nerozvaří. Následně k ní přidáme cukr, citrónovou šťávu, meduňku a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Pozor, je potřeba ji občas zamíchat. Jakmile začne houstnout, meduňku vyjmeme. Jakmile je marmeláda hotová, přelijeme ji do čistých sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Švestková nutela
Přísady:
- 1500 g švestek
- 200 g javorového sirupu
- 50 g melasy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g hořké čokolády
- trocha rumu
Švestky rozvaříme a odstavíme. Přidáme na kousky nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu, vanilkový extrakta trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme. Nakonec přidáme obě sladidla a ještě jednou důkladně promícháme. Ještě horkou nutelu naléváme do sklenic a důkladně uzavřeme.
Cibulová marmeláda
Přísady:
- 1 kg červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 350 ml červeného vína
- sůl
- pepř
- tymián
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj připravenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek. Chvíli restujeme, pak přidáme cukr, tymián a ocet. Promícháme a necháme deset minut dusit pod pokličkou, občas zamícháme. Nakonec přidáme červené víno. Jakmile se většina tekutiny odpaří, zůstane hustá marmeláda. Chceme-li, můžeme ji před přelitím do sklenic rozmixovat. Uchováváme v chladu.
Kořeněný cuketový sirup
Přísady:
- 500 g cukety
- 100 g rýžového sirupu
- 300 ml vody
- 4 tyčinky skořice
- 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
Cuketu rozpůlíme a vydlabeme semínka. Vložíme ji do pekáčku s trochou vody necháme péct na 180 °C cca 30 minut, dokud není dužina zcela měkká. Poté necháme zchladnout. V menším hrnci smícháme sirup s vodou a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme deset minut odstát. Mezitím dáme upečenou cuketu do mixéru a umixujeme ji na pyré. Vrátíme hrnec se sirupem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme cuketové pyré a plamen ztlumíme. Necháme dalších pět minut za stálého míchání lehce probublávat, vytvoří se nám hustší sirupová konzistence. Odložíme a necháme lehce vychladnout. Poté přecedíme přes jemné sítko, snažíme se procedit co nejvíce pyré spolu se šťávou. Přelijeme do vhodné nádoby a uchováváme v lednici.