to nejsou ale zadne studie, pouze clanky redaktoru ze vedci rikali (bez citace)
prvni clanek (pokud jej berete vazne) ve svem zaveru dokonce rika, ze cervene maso je prospesne a dulezitym vyzivovym faktorem, ale prehnana konzumace (nespecifikovano) zpusobuje rakovinu.
pritom ani nevedi proc u mysi "zpusobuje" rakovinu jater a u cloveka t.streva (opet bez odkazu a citace). pokud si prectete pozorne onen experiment, tak je tam nahrazovano tolik faktoru aby se simulace priblizila k aplikovatelnosti na cloveka, ze neni divu ze z toho mys dostane raka.
druhy clanek co jsem zbezne proletl resi tepelnou upravu ne maso. celkem rad bych videl nekoho upravovat zminovane kure/rybu 15min pri 350 stupnich celsia a to jeste na otevrenem ohni.
treti pak pouze (jako predchozi) mluvi o tom, ze 120g masa zvysuje riziko rakoviny o 28%. nepise o jakych 28% a z jakeho zakladu je to pocitane. tudiz zaver si nedokazu udelat. jen nastrelene cislo.
podle me ma zivotni styl a prostredi exponencialne vyssi vliv nez nejake maso.