Když jsme byli letos u Balatonu, koupil jsem tam Májku od Hamé, obsahovala 53% jater a v přepočtu na naše peníze vyšla na cca 15,- Kč. Za stejnou cenu, ve stejném obale prodává Hamé Májku u nás v ČR, jen s malým rozdílem, jater je 5%. Takže toliko ke kvalitě českých výrobků. Není to o výrobcích, ale o tom jakou kvalitu jsme ochotni koupit.
Jste si jist ze za stejnou cenu ? Ano, koncova cena pro zakaznika je podobna, ale jaka je ta za kterou to vyrobce do hypermarketu dodava.
Nedivil bych se tomu, ze napriklad u Balatonu za 10 Kc pritom prodejci staci 5 Kc na jednom kusu, zatimco u nas bude tlacit na 4 Kc coz se samozrejme musi projevit na kvalite, protoze na tom "musi" vydelat 11 Kc (jinak si vybere jineho dodavatele). V tomto vidim zakladni problem.
Tento příspěvek si dovolím označit za totální nesmysl. Májka totiž není a nikdy nebyla játrová paštika, je a vždy byla značena jako "vepřový krém" a chuťově je na tom založena. Játra jsou spíš vedlejším doplňkem, naopak obsah masné složky obvykle 70% přesahuje (nejen u Hamé).
Pokud se v Maďarsku opravdu vyskytla Májka s obsahem jater přes 50%, tak to je prostě zcela jiný výrobek, nemá to nic společného s občas debatovaným šizením pro domácí trh. Mimochodem mám ale o tomto údaji značnou pochybnost, protože i vyloženě játrový Tulip obsahuje jater jen cca 46%...
Ještě doplním - specifické složení pro Maďarsko může být dáno tím, že v maďarštině existuje pojem májkrém, což znamená játrový krém, ale je to zřejmě náhodná shoda.
Český výrobek s názvem Májka vznikl v roce 1965 a skutečně to od začátku byl "vepřový krém", nejde ani náhodou o to, že by játra nějak zmizela po revoluci...
Děkuji za objasnění, v tom případě beru zpět, byl to skutečně Máj Krém.
Konkrétně tento: http://pi.ce-tescoassets.com/assets/HU/758/8595139714758/ShotType1_328x328.jpg
To bude ono - asi půjde o maďarskou verzi játrovky - viz třeba zde http://www.hame.cz/cs/product/detail/id/1729/jtrovka . Ta má i v ČR zaručený obsah 26% jater, což je asi dáno normou, který pro játrovou paštiku chce minimálně 25%.
Mimochodem ale podle maďarské verze Hamé http://www.hame.cz/hu/product/detail/id/5869/mjkrm to taky má jater jen 25%, těch 50% mi přijde jako omyl, tohle jsem neviděl ani v podstatně exkluzivnějších značkách...
Omyl, váš příspěvek je totální nesmysl
Zde složení Májky: http://www.hame.cz/cs/product/detail/id/1666/mjka
Z něj je zřejmé, že Májka játra samozřejmě obsahuje.
Ale kdepak omyl - já nikde netvrdil, že Májka játra vůbec neobsahuje. Jde o to, že není značená jako játrová paštika (podle současné normy minimum 25% jater) a nikdy takto značená nebyla.
Takhle zkrátka vznikla, už za socialismu se vedle Májky vyráběla v jiné plechovce i "Játrová paštika", kde skutečně byla (měla být) játra základní složkou.