Hlavní navigace

10 druhů pepřů: Uměli byste v kuchyni využít tasmánský či sečuánský pepř?

Včera

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na světě existuje na sto druhů pepřů, řada z nich posune chuť vámi chystaných jídel zas o kousek dál. Máme pro vás deset druhů netradičních pepřů a poradíme, jak je v kuchyni využít.

V dávné minulosti měl pepř status velmi ceněného platidla a za nepříliš velké množství štiplavého koření se dal pořídit třeba dům. Jednu dobu byl vyhrazen pouze šlechtě a byl trnem v oku církvi, protože lidé věřili v jeho afrodiziakální účinky. Jak se daří pepři dnes a k čemu se dá využít až sto druhů pepře?

Chilli papričky byly v minulosti považovány za odrůdu pepře

První zmínky o používání pepře jako koření sahají do starověku. Konkrétně bychom se museli vypravit do období okolo 2000 let př. n. l., konkrétněji pak do Indie. Černý pepř (Piper nigrum) pochází právě z indického subkontinentu, kde byl pěstován a používán místními obyvateli jako koření a zároveň jako lék. V období antického Říma se pepř stal oblíbeným kořením a byl dovážen do Evropy přes arabské obchodníky.

Za jeho rozšíření vděčíme rozmachu mořeplavectví v 15. a 16. století. Ostatně mořeplavby byly doslova honbou za kořením všeho druhu, neboť znamenalo tučný zisk. Své o tom věděl i Kryštof Kolumbus, který má pravděpodobně i na svědomí to, že pepř a paprika mají v angličtině stejný název. Místo do Indie, která je domovinou pepřovníku černého, doplul do Nového světa, jak se Americe říkalo, a objevil chilli papričky. Aby zvýšil jejich cenu, začal vykládat, že se jedná o odrůdu pepře, a protože chilli pálilo také, tvrzení nikdo nerozporoval.

Pepř černý

Autor: Depositphotos

Jaký je rozdíl mezi černým, červeným a bílým pepřem?

Pepř má stovky druhů, přičemž nejznámější, který má většina ve své kuchyni, je pepř černý, bílý a zelený. Ačkoliv mají tyto tři druhy pepře jiné chuťové vlastnosti i barvu, pocházejí z jedné rostliny pepřovníku černého. „Rozdíly v nich dělá čas sklizně a zpracování. Zatímco černý pepř se řadí mezi nejostřejší pepře a získává se fermentací nezralých bobulí, zelený pepř není nic jiného než nezralá podoba pepře černého, který se získává rychlým usušením. Má méně pálivou a výraznější chuť i jemnější aroma,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová ze specializovaného rodinného kořenářství Království chuti.

Bobule bílého pepře se sklízejí, až jsou zcela zralé. Bílé zrno se po oloupání dužnaté slupky namáčí a znovu suší, přičemž získá šedožlutou barvu. Vůně i chuť bílého pepře je na rozdíl od štiplavého černého velmi jemná a delikátní. „Pepře můžete mít v konzistenci celé, drcené či namleté, přičemž
některé druhy je výhodné mlít těsně před použitím,“
radí kořenářka.

Druhy pepře a jak je využít

Existují stovky druhů pepřů, a přesto se v kuchyni oháníme maximálně tím černým, nebo bílým. Možná vás přesvědčíme, že je čas na změnu, čas lehce si pohrát s chutěmi oblíbených pokrmů.

Pepř dlouhý 

zaujme rozhodně svým vzhledem. „Nemá tvar kuliček, ale asi 2centimetrových šištiček. Jeho chuť je ostrá a mírně sladká. Velké oblibě se těší ve francouzské gastronomii,“ doplňuje Michaela Schneedorferová. Přidává se do vinných a sýrových omáček, chutney a zeleninových směsí.

Využití: do vinných a sýrových omáček, chutney a zeleninových směsí

Pepř grapefruitový vysokohorský 

se vedle šafránu řadí mezi nejvzácnější koření světa. „Jak název napovídá v jeho aroma na první ochutnání zaznamenáme kombinaci grapefruitu, limetky, meduňky a pomela, které doplňuje v jemných hořkých tónech mírná kořenitost. Roste v odlehlých oblastech na úpatí Himalájí. Skvěle se hodí k rybám, mořským plodům a drůbeži, ale své uplatnění najde i ve sladké kuchyni pro použití při přípravě dezertů, pečiva, dortů nebo se jím koření sladké ovoce,“ říká Michaela Schneedorferová.

Využití: k rybám, mořským plodům a drůbeži, při přípravě dezertů, pečiva, dortů nebo se jím koření sladké ovoce

Pepř bourbonský 

se skvěle hodí na zvěřinu a do paštik. Lepšího společníka pro dochucení nenajdete. Jde o divoce rostoucí pepř s výraznými oříškově jehličnatými tóny, jenž vyniká ostře pálivou chutí. Používá se jako třešnička na dortu i při přípravě červeného masa, drůbeže, ale též na těstoviny či do sýrových pomazánek.

Využití: při přípravě červeného masa, drůbeže, ale též na těstoviny či do sýrových pomazánek

Pepř bourbonský

Pepř bourbonský

Autor: Depositphotos

Pepř sečuánský 

není pravý pepř, jedná se o tobolky keře, jenž nese název žlutodřev peprný a jeho domovinou je Čína, kde je nedílnou součástí tamních jídel. Vedle toho se používá i v japonské a indické kuchyni. „Před jeho přidáním do pokrmu je přínosné ho jemně 1–2 minuty nasucho opražit,“ dává tip Michaela Schneedorferová.

Využití: do čínské, japonské a indické kuchyně

Pepř černý Lampong 

vnese do vaší kuchyně závan z daleké Indonésie, neboť se pěstuje v oblasti Lampung v Jižní Sumatře. Očekávat můžete pálivou, ostře kořenitou chuť s tóny čerstvého dřeva a pryskyřičným pozadím. Tento druh pepře dodá pokrmům příjemnou kořenitost s kulatou a hlubokou chutí. Využijte ho do tmavých mas, jako je jehněčí a hovězí, nebo k rybám výraznějšího masa.

Využití: při přípravě tmavých mas, jako je jehněčí a hovězí, nebo k rybám výraznějšího masa

Pepř kampotský 

pochází z Kambodži a je vzácnou pepřovou specialitou, která je považována za nejkvalitnější pepř na světě. „Jeho pěstování je velmi obtížné, protože je nutné načasovat sklizeň na vhodný okamžik a pěstitele to odrazuje. Díky vysokému stupni zralosti je kampotský pepř zvláště aromatický a téměř ovocný, se silnou štiplavostí. Ideální je používat ho čerstvě namletý těsně před konzumací,“ doplňuje Michaela Schneedorferová.

Využití: celé kuličky do omáček, drcený k zelenině nebo k masu

Pepř Tellicherry 

je zástupcem výběrového černého pepře, který se sklízí v co nejvyšším stádiu zrání. Bobulky jsou tak větší a s rozmanitějším spektrem chutí. Určitě vás překvapí opojná a bohatá vůně citrusů, třešní, čajových lístků s nádechem cedru a stopami jalovce. Díky tomu má široké využití pro přípravu mas, darů moře, ryb, drůbeže přes omáčky a dresingy až po dezerty.

Využití: při přípravě mas, darů moře, ryb, drůbeže, do omáček, dresingů i do dezertů

Pepř tasmánský 

pochází z divoce rostoucí rostliny z australských končin. V historii suploval v kolonii nedostupný klasický pepř. Tasmánský pepř chutná nejprve ovocně sladce a následně přechází do intenzivní kořenitosti, což vede k mírně opojnému pocitu. Hodí se především k červenému masu, pokrmům ze zvěřiny nebo třeba steaku z tuňáka.

Využití: k červenému masu, pokrmům ze zvěřiny nebo třeba steaku z tuňáka

Andalimanský pepř

je vzácnou a výraznou rostlinou, která pochází ze severní Sumatry v Indonésii. „Vzácný je nejen kvůli své chuti, ale i náročnosti pěstování, nelze ho pěstovat na plantážích. Roste divoce a úponky sklízené v džungli ručně se suší a tím ztrácí téměř 90 % své hmotnosti. Každá várka andalimanského pepře je tedy kulinářskou cenností,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová. 

Nejedná se o pravý pepř, neboť pochází z rostliny Zanthoxylum piperitum, která je také známá jako žlutodřev peprný. Jeho chuťový profil se může pochlubit svěžími, pikantními tóny, které evokují pikantní charakter limetky. Má mírně znecitlivující účinek, což se projeví mírným brněním rtů. Skvěle se hodí do karí, sambalu či jiných pálivých omáček.

Využití: do karí, sambalu či jiných pálivých omáček

Andalimanský pepř

Andalimanský pepř

Autor: Depositphotos

Pepř verbena 

pochází z rostliny Aloysia citrodora a řadí se k nepravým pepřům podobně jako pepř sečuánský. Jak název dává tušit, typická je pro tento pepř svěží intenzivní citrusová vůně a chuť. Fascinující pepř má mírnou kořenitost a hojně je používán ve vietnamské kuchyni. Výborně se hodí na ryby, mořské plody, ale i do punče, džemu či domácí zmrzliny.

Využití: vietnamská kuchyně, na ryby, mořské plody, ale i do punče, džemu či domácí zmrzliny

Pepř kubebový 

se do Evropy dovážel již v 16. století a byl oblíbenou náhražkou dražšího černého pepře. Portugalský král ale roku 1640 zakázal dovoz kubebového pepře, aby se zavděčil svým indickým obchodním partnerům. „Jeho chuť je lehce nahořklá podobná novému koření a muškátovému oříšku s jemně kafrovým aroma a citrusovými tóny. Využít ho můžete pro přípravu paštik, pečených mas, vývarů, omáček, ale i sladkých jídel či nápojů. Připravte si s kubebovým pepřem třeba luxusní svařák,“ doporučuje kořenářka.

Využití: na přípravu paštik, pečených mas, vývarů, omáček, ale i sladkých jídel či nápojů, např. svařáku

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).