Článek upozorňuje na souvislost - korelaci, ne jednoznačnou kauzalitu příčina -> důsledek. To by s nejen českými a obecně fastfoodovými stravovacími návyky byla v západní populaci deprese daleko více rozšířená.
Existují ovšem studie zabývající se souvislostí mezi stravou (ztužené pokrmové tuky, palmový tuk, ...) a fungováním neuropřenašečů - nervové soustavy nebo citovaných onemocnění "Alzheimerova choroba, cukrovka a srdeční onemocnění". Takže možný podíl stravování bych z mixu příčin na rozvoj (zejména ve smyslu zhoršování, ne iniciace) deprese apriori nevylučoval. Duše nefunguje nezávisle na těle. Pokud je tělo zaměstnáno zpracováním těžkého oběda, pak směřuje přednostně energii do trávení. Pokud chybí ve stravě draslík nebo hořčík, snáz se dostaví svalové křeče. Pokud ... .
Viz. např.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/tucna-strava-muze-zmenit-fungovani-mozku-i-celeho-nervoveho/r~72b6967afded11e7adc2ac1f6b220ee8/