Názor k článku Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst od EC - Pokud mluvite o celkovem cholesterolu, tak to je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2014 6:44

    EC (neregistrovaný)

    Pokud mluvite o celkovem cholesterolu, tak to je tak neuzitecny ukazatel, ze je vcelku jednou jestli je doporucena hladina o par desetin mm/l nizsi nebo vyssi. V obou pripadech bude spousta lidi zit v nespravnem domneni, ze jsou v klidu, a zaroven spousta lidi bude zit v nespravnem domneni, ze maji vysoke riziko. Vetsina lidi, kteri maji infarkt, ma normalni cholesterol.

    Pokud se tedy snizuje hranice cholesterolu, nad kterou doktori prispechaji se statiny, tak bych za tim videl v podstate jenom farma lobby - vedecky pro to neni duvod uz jenom z toho duvodu, ze vedecky neni uzivani celkoveho cholesterolu opodstatnene. Navic statiny maji neprijemne vedlejsi ucinky - cholesterol si telo nevyrabi pro srandu kralikum, ale jako prekuzor mnoha dulezitych telesnych pochodu.

    Jinak mrtvice ma k cholesterolu negativni vztah - cim nizsi hladina, tim vyssi riziko. Zaroven pak pod urcitou uroven je statisticky vyssi riziko rakoviny a dalsich nemoci. Takze ani nizky cholesterol neni nic k zavideni.

    Z krevnich ukazatelu bych se soustredil na aterogenni index plasmy (logaritmus podilu trigliceridu a HDL cholesterolu - cim nizsi, tim lepsi)

    Pokud by do vas chtela doktorka investovat, tak jeste lepe se jevi podil Apo-B vs. Apo-A1. Ale ty dva dohromady stoji pres ctyri stovky a doktori jsou s penezmi pomerne limitovani.

    K tomu pridejte ukazatel zanetlivosti, nejlepe asi vysokocitlivostní CRP (hs-CRP) - cim nizsi, tim lepsi.

    Vsechny testy bych pak nechal zopakovat aspon trikrat - ty ukazatele maji vsechny pomerne velkou variabilitu a jsou citlive na nedavne dieteticke ustrely.

    Pokud byste mel zvysene riziko, tak jako prvni krok musi byt zmena zivotniho stylu, zejmena stravovani -omezit sacharidy, predevsim cukr a ruzne glukozo-fruktozove sirupy. Predevsim fruktoza ma negativni dopady presahujici obvykle negativni ucinky vysokych davek sacharidu. Dale omezit zdroje lacinych tuku - ztuzovane rostlinne oleje, margariny a dalsi. Znamena to prakticky eliminovat vetsinu prumyslove zpracovanych potravin.

    Vice informaci si muzete proklikat pres muj blog:
    http://edcable.blogspot.com/2014/02/maly-biochemicky-uvod-do-problematiky.html

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).