Myslite zrejme apoliprotein B (lipoprotein je komplex proteinu (apoB ci apoA1) a lipidu - trigliceridu a cholesterolu). Ten se meri vklidu, jen je to drazsi nez cholesterol.
Fruktoza se technicky vzato nepremenuje v tuk (cca 1 - 2 %), ale provokuje tvorbu trigliceridu z dostupne glukozy.
Vysoky inzulin znamena, ze bunky jedou na glukozu, je to jeho hlavni role - odstraniz z obehu volne mastne kyseliny jejich premenou na trigliceridy a ulozeni v tukovych bunkach.
Problem je, ze kdyz jsou svaly i jatra precpane glykogenem, tak odmitaji prijimat dalsi glukozu a vytvari se inzulinova resistence. Dale se zveda hladina inzulinu a jatra zvysuji novotvorbu tuku, ktery se roznasi v tele na VLDL casticich, ktere se postupne meni na LDL castice a jsou tim mensi, cim vice tuku (mysleno trigliceridu, ne cholesterolu) je v jatrech vytvoreno.
Trigliceridy pak v tomhle modelu predstavuji prekuzor pro tvorbu apoliproteinu B a HDL cholesterol predstavuje marker pro apoliprotein A1.