U nízkosacharidových diet je nutné dbát na poměr bílkoviny/tuky, tuku musí být řádově 2x tolik co bílkovin. Bílkovinu totiž tělo dokáže přetvořit zpět na glukózu (glukoneogeneze).
Např. dr. Kwašniewski léčí pomocí vysokotukové diety právě kardiovaskulární choroby a různé degenerativní změny např. způsobené diabetes I. typu. Je totiž rozdíl pokud někdo jí hodně tuků a zároveň cukry a nebo hodně tuků a žádné cukry. V prvním případě pak v těle mohou vznikat různé degenerativní změny. Co tedy zabíjí je cukr, nikoliv tuk.
Nízkosacharidové/vysokotukové diety mají pozitivní vliv jak na úbytek váhy, tak i na různé autoimunitní procesy, např. u mě zcela zmizely afty, přestal jsem mít rýmu a netrpím vůbec žádnou plynatostí (předtím jsem jedl nízkotučnou fitness-like stravu).