U nízkosacharidových diet je nutné dbát na poměr bílkoviny/tuky, tuku musí být řádově 2x tolik co bílkovin. Bílkovinu totiž tělo dokáže přetvořit zpět na glukózu (glukoneogeneze).
Např. dr. Kwašniewski léčí pomocí vysokotukové diety právě kardiovaskulární choroby a různé degenerativní změny např. způsobené diabetes I. typu. Je totiž rozdíl pokud někdo jí hodně tuků a zároveň cukry a nebo hodně tuků a žádné cukry. V prvním případě pak v těle mohou vznikat různé degenerativní změny. Co tedy zabíjí je cukr, nikoliv tuk.
Nízkosacharidové/vysokotukové diety mají pozitivní vliv jak na úbytek váhy, tak i na různé autoimunitní procesy, např. u mě zcela zmizely afty, přestal jsem mít rýmu a netrpím vůbec žádnou plynatostí (předtím jsem jedl nízkotučnou fitness-like stravu).
Vy mi mluvíte z duše. I já měla problém a ještě stále mám s váhou, která mi začala stoupat před 4 lety, což bylo dáno věkem, je mi 41 let a můj metabolizmus se zpomalil. Je to dáno přirozeným poklesem růstového hormonu kolem 35. roku života, který právě pomáhá spalovat nadbytečný tuk. Měla bych vážit 50kg, ale mám nyní 65kg. Od června 2013, kdy jsem začala s LCHF dietou, jsem z 68kg šla celkem rychle na 65kg, ale od té doby se to dolů nehnulo. Možná je problém v těch bílkovinách, kterých asi jím víc, než moje tělo potřebuje a pak se přeměňují na sacharidy. Tohle jsem nevěděla. Dám si na to pozor. Jinak nemám problém nejíst sacharidy, je to osvobozující, když nemusíte denně do sámošky pro pečivo a jiné potraviny. Dokonce bych řekla, že to je i levnější.
Tak hodně zdaru a hodně nových LCHF lidí.:-)