Hlavní navigace

První kraj má online pohotovost. Pro Jihočechy je zadarmo, stačí se zaregistrovat

8. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jet ne pohotovost, nebo ne? Své zdravotní potíže mohou Jihočeši nově bezplatně řešit s praktickým lékařem na dálku. Kraj pro ně zaplatil telemedicínskou službu, díky níž je jim po registraci k dispozici nonstop lékař pro děti i dospělé. Konzultace či vypisování eReceptů jsou možné i ze zahraničí.

Online pohotovost pro obyvatele Jihočeského kraje funguje od 1. srpna prostřednictvím aplikace Meddi. K dispozici je nonstop. Podmínkou je registrace

Systém, pro který je nezbytné vlastnit minimálně chytrý telefon, funguje tak, že zájemce o konzultaci odešle přes aplikaci požadavek. Do 30 minut se s ním spojí praktický lékař pro dospělé nebo praktický lékař pro dítě. Podle toho, kdo potřebuje pomoci. Rozhovor s lékařem probíhá formou videorozhovoru nebo chatu.

Nejde samozřejmě o praktika, u kterého je uživatel Jihočeské pohotovosti registrovaný. Je to lékař nasmlouvaný provozovatelem aplikace. Zájemci tedy mohou konzultovat svůj zdravotní stav pokaždé s jiným lékařem. Záleží na tom, kdo zrovna pro Meddi slouží.

Krevní tlak můžete mít pod kontrolou i díky mobilu, fyzických návštěv u lékaře stačí méně Přečtěte si také:

Krevní tlak můžete mít pod kontrolou i díky mobilu, fyzických návštěv u lékaře stačí méně

Konzultovat lze i ze zahraničí

Na dálku lékař poradí, doporučí další postup, vypíše eRecept, je-li to třeba. Spojit se s ním lze odkudkoli, třeba i ze zahraničí. Pro Jihočechy je služba zdarma, ostatní si ji musí předplatit.

Výhodou online pohotovosti je, že základní diagnózu se pacient může dozvědět i mimo ordinační hodiny svého praktického lékaře. V lehčích případech se může vyhnout také cestě a čekání na skutečné pohotovosti.

Kde fungují pohotovosti přes noc a kde už lékaře nonstop neseženete Přečtěte si také:

Kde fungují pohotovosti přes noc a kde už lékaře nonstop neseženete

„Ukazuje se, že v ČR je kvůli nedostatku lékařů čím dál složitější udržet pohotovostní služby. Připravili jsme projekt, který tuto situaci může pomoci řešit. V této chvíli jsou Jihočeši v tuzemsku jediní, kteří mají možnost využívat služeb online pohotovosti. Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu úplně zdarma,“ vysvětluje účel služby hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Zdarma služba samozřejmě není, byť si ji lidé neplatí z vlastní kapsy. Kraj za ni autorům a držitelům licence aplikace Meddi za 12 měsíců zaplatí necelých 14 milionů korun.

Sanopz, OÚNZ, MRI. Zkuste kvíz o zkratkách, které souvisí se zdravotnictvím.

Milujete knihy a seriály ze zdravotnického prostředí? Pak by pro vás náš test mohl být hračkou, protože zkratky týkající se medicíny vám nejsou cizí.

Hned první den šest tisíc registrací

Podle hejtmana se jen za první den fungování zaregistrovalo bezmála šest tisíc Jihočechů. Na lékaře bylo 84 požadavků, z toho se jednalo o 21 dětských pacientů. Všechny problémy bylo možné vyřešit online spojením a konzultací. Vydáno bylo 23 eReceptů, popsal na sociálních sítích Martin Kuba.

Ani s využitím online pohotovosti ale samozřejmě není vždy možné, aby k lékaři pacient fyzicky nešel či nejel. Pokud při konzultaci praktik shledá, že stav klienta Meddi vyžaduje další vyšetření nebo třeba rentgen, pacienta do ordinace stejně odešle. Může mu ale poradit, zda jet urgentně na nemocniční pohotovost, nebo vydržet do ordinačních hodin pacientova registrujícího praktického lékaře.

Podívejte se, jak služba, nyní bezplatná pro Jihočechy, funguje a pro koho je vhodná:

Zdroj: YouTube.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).