Hlavní navigace

Všechno je jinak, nová pravidla třídění odpadu: Ani modré účtenky nikdy neházejte do papíru

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Účtenky na termostabilním papíru, což jsou i ty nové, modré, nepatří do tříděného odpadu, ač si to mnozí z nás dlouho mysleli. Ministerstvo životního prostředí důrazně žádá, ať účtenky vyhazujeme do komunálu. Při jejich zpracování se totiž do odpadní vody dostávají nežádoucí chemikálie.

Je tomu zhruba dva roky, kdy se u pokladem českých prodejen, a nejen těch s potravinami, objevily modré účtenky tištěné na termopapíru. Tehdy se nám obchodníci pochlubili, o jak převratný počin jde, takové účtenky na rozdíl od bílých totiž nevyblednou, a navíc neobsahují bisfenol A (BPA). Rizikovou látku, s níž denně přicházeli do styku jak nakupující, tak v hojné míře pokladní v obchodech. 

Navíc takové účtenky, jak tehdy informovaly řetězce, se dají vhazovat do modré třídicí nádoby na papír, jsou totiž plně recyklovatelné. Jenže, ouha, dnes je všechno jinak. Účtenky v modrých kontejnerech jsou zásadní problém.

Co je to bisfenol a kde všude se nachází

Bisfenol A je široce používán k výrobě polykarbonátových plastů a epoxidových pryskyřic. Z polykarbonátových plastů se vyrábí řada produktů běžné potřeby, jako např. nápojové a potravinové obaly, plastové nádobí, sportovní lahve na pití nebo hračky. BPA je dále obsažen ve zpomalovačích hoření, domácí elektronice, DVD apod. 

Epoxidové pryskyřice se používají k potahování kovových výrobků, jako jsou potravinářské plechovky, kovová víčka lahví a vodovodní potrubí. K expozici BPA mohou také přispět některé zubní tmely a kompozity. 

Bisfenoly se používají také v barvách a lepidlech, přidávají se do textilií, papíru a lepenek. Bisfenol A se používal při výrobě termopapíru používaného na pokladní účtenky, stvrzenky z bankomatů, jízdenky na veřejnou dopravu, parkovací lístky a palubní vstupenky. 

Po jeho zákazu při výrobě termopapírů, který v EU vstoupil v platnost v lednu 2020, nahradil BPA jiný zástupce skupiny, a to bisfenol S (BPS).

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Jízdenky i stvrzenky do komunálu

„Pokladní účtenky, jízdenky, stvrzenky a další termocitlivé papíry je nutné považovat za materiálově nevyužitelnou složku odpadu, která by měla být odstraněna společně se směsným komunálním odpadem, tedy primárně prostřednictvím černých popelnic,“ apeluje nově Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Prosí, abychom termocitlivé papíry neodkládali do odděleně soustřeďovaných papírových odpadů. 

„Z důvodu možného obsahu škodlivých bisfenolů jsou použité termopapíry k recyklaci zcela nevhodné, jejich následným zpracováním totiž dochází ke kontaminaci životního prostředí a ohroženo může být i lidského zdraví,“ píše Veronika Krejčí z tiskového oddělení MŽP.

Rizika bisfenolů jsou významná

Nepříznivé účinky BPA na lidské zdraví zkoumaly stovky vědeckých studií, zabývaly se zejména:

  • poškozením nervového systému
  • vlivem na reprodukční a hormonální systém (neplodnost, estrogenní účinky, poškození hormonální rovnováhy apod.)
  • vlivem na vznik metabolického syndromu s vývojem obezity, diabetu, hypertenze a navazujících kardiovaskulárních nemocí
  • rozvojem onkologických onemocnění (rakovina prsu a prostaty) aj.

Ano, možná teď namítnete, že přece Evropská unie už před lety použití bisfenolu A při tisku účtenek (nebo výrobě dětských lahví) zakázala, jenže bisfenol není jen jeden. „Bisfenol A je při výrobě termocitlivého papíru nahrazován zejména doposud povoleným bisfenolem S, který však vykazuje podobné nežádoucí zdravotní účinky,“ vysvětluje MŽP.

K tomuto názoru se ostatně přiklání i Státní zdravotní ústav, který uvádí, že u BPS, kterým je nahrazován toxický BPA, existuje podezření, že má mnoho stejných nežádoucích účinků na zdraví jako BPA. Ba co víc, podobné je to prý i s dalšími zástupci skupiny bisfenolů.

Autor: Vitalia.cz

Jak se na problém přišlo? Díky vodohospodářům

Negativní dopad recyklace termopapíru ukázaly kontroly České inspekce životního prostředí provedené na základě podnětu Povodí Vltavy, které monitoruje kvalitu povrchových vod. V rámci těchto kontrol byl v odpadních vodách vypouštěných provozovatelem, specializujícím se na zpracování recyklovaného papíru a výrobu produktů papírové hygieny, zjištěn zvýšený obsah látky bisfenol A.

Změny ve třídění odpadu: Kam s platem od vajec a kelímkem od kávy? Přečtěte si také:

Změny ve třídění odpadu: Kam s platem od vajec a kelímkem od kávy?

„BPA obsahují termocitlivé papíry, které jsou často s dobrým úmyslem vyhazovány do sběrového papíru. Následným zpracováváním sběrového papíru dochází k uvolnění BPA do odpadních vod. BPA je nebezpečný zejména pro člověka, ve zvýšené koncentraci může poškodit hormonální rovnováhu či reprodukční schopnosti a plod v těle matky,“ vysvětluje ředitel odboru technické ochrany a integrované prevence ČIŽP Oldřich Jarolím s apelem, aby veřejnost termopapíry do modrých popelnic v žádném případě nevhazovala.

Kam dáváte účtenky?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).