Soutěž již byla ukončena! Správné odpovědi jsou označeny tučně. Jména výherců najdete v nejbliží době na serveru Vitalia.cz.
Kniha o kávě se samozřejmě točí kolem tohoto nápoje. Autorkou je Petra Veselá, která několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy a reprezentovala na mistrovství světa, má vlastní kavárnu a pořádá o kávě i školení.
V publikaci, kterou vydal Smart Press v roce 2010, vás seznámí s historií nápoje, dozvíte se, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží.
Další část knihy se věnuje vlastní přípravě kávy. Jak ji správně namlít? Jak má vypadat správné espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Co je to french press, chemex nebo vakuum pot?
V knize najdete kromě odpovědí na tyto otázky také recepty na kávové nápoje i rady pro nákup, uchovávání a přípravu kávy nebo tipy na dobré kavárny. Nechybí ani praktické ukázky, jak si udělat kávu hezkou:
Přečtěte si: Odborník na kávu: Češi chtějí svého turka
Pošlete nám odpovědi na následující soutěžní otázky a vyhrajte Knihu o kávě nebo balení Lucaffé Mr. Exclusive.
Lucaffé Káva Mr. Exclusive je 100% Arabica pražená z rovnoměrně rozdělených a tříděných kávových zrn ze Střední a Jižní Ameriky. Tato káva prochází jemným pražením a to také přispívá k tomu, že se jedná o velmi jemnou, měkkou, ale silně aromatickou kávu. Plechovka obsahuje 250 g kávy.
Pokud si nebudete jistí odpovědí, nápovědu najdete v související článcích na serveru Vitalia.cz.
Soutěžní otázky
Soutěž již byla ukončena. Správné odpovědi jsou označeny tučně.
1. Jak se jmenuje kavárna Petry Veselé?
a) U Zlatého korálku
b) U Zlatého obrázku
c) U kávového zrníčka
2. Platí, že čím jsou zrna světlejší, tím je chuť kávy výraznější?
a) Ano
b) Ne, je to obráceně – čím tmavší zrna, tím výraznější chuť
c) Barva zrn chuť kávy nijak neovlivňuje
3. Kdo vypije v průměru více kávy ročně, Čech, nebo Slovák?
a) Více kávy vypije průměrný Čech
b) Více kávy vypije průměrný Slovák
c) Vypijí stejně
4. Kdo a kdy získal patent na přípravu bezkofeinové kávy?
a) Český odborník Zdeněk Žáček v roce 1962
b) Kolektiv Výzkumného ústavu potravinářského roku 1959
c) Kolektiv Výzkumného ústavu potravinářského, v němž Žáček pracoval, roku 1962
Přečtěte si: Patent na přípravu bezkofeinové kávy patří Čechům
Přečtěte si prosím pozorně pravidla soutěže:
- Pište na adresu soutez@vitalia.cz do půlnoci 20. března 2011.
- Uveďte své celé jméno (bude zveřejněno v případě výhry), adresu (ulice, město, PSČ) a telefonní číslo (celá adresa ani telefon nebudou zveřejněny, slouží ke kontaktu v případě výhry). Bez uvedení těchto údajů vás nemůžeme do soutěže zařadit.
- Z jedné mailové a poštovní adresy je možné odpovídat pouze jednou.
- Předmět soutěže: uveďte otázky (číslo nebo celou otázku) a správné odpovědi (písmeno nebo celé znění odpovědi).
- Ze všech soutěžících, kteří splní podmínky soutěže a odpovědí správně, vylosujeme jednoho výherce, který obdrží Knihu o kávě, a dva výherce, jimž zašleme balení Lucaffé Mr. Exclusive.
- Z účasti na soutěži jsou vyloučeni zaměstnanci společnosti Internet Info a jejich rodinní příslušníci.