http://www.eklasa.cz/filespace/content/pravidla_pro_udelovani_narodni_znacky_KLASA.pdf
V podstatě se tam píše, že na výrobku musí být, stačí jeden jediný, parametr v něčem lepší, nežli u jiného výrobku, nesmí v něm být separát. No a nesmí v něm být náhražky, příklad uvádějí sóju v uzeninách. Což ovšem zjevně nedodržují, příkladem nedodržování této zásady budiž nanuk Míša, kde je náhražek požehnaně. Rostlinné tuky (převážně kokosový), guma guar atd.
Vliv na zdraví:
E 401 - alginát sodný by měl být při běžných dávkách, používaných v potravinách, bez nežádoucích účinků a je považován za bezpečnou látku. Při jeho zvýšeném příjmu však může docházet k horšímu vstřebávání živin, plynatosti a průjmům. Ostatní přídatné látky by měly být též bezpečné.
PS:
Karubin je vláknina rozpustná v teplé vodě a vyskytuje se v semenech stálozelené rostliny nazývané rohovník obecný (svatojánský chléb, karob, druh Ceratonia siliqua), která se pěstuje v oblasti Středozemního moře. Historie karubinu je datována už před dvěma tisíci lety, kdy ho Egypťané používali jako pojivo při mumifikaci. Dnes se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor.
Použití zahušťovadla, dokonce hned dvou, jistě ukazuje na vysokou kvalitu výrobku.