Pro svou barvu a skvrnitý vzhled bývá pluot nazýván brontosauřím vejcem. Vyznačuje se velmi sladkou chutí, vznikl totiž křížením dvou oblíbených plodů: švestky a meruňky. „Ačkoliv ve světě jsou pluoty známé již několik let, cestu do České republiky si našly až nyní. Jako první je mohou ochutnat zákazníci Tesco,“ říká mluvčí řetězce Jiří Mareček.
Pluot: to nejlepší z meruňky a švestky
Již ve dvacátých letech proběhly první pokusy křížení dvou ovocných plodů, čímž začalo vznikat mezidruhové ovoce, tzv. hybridy. Jedním z nich byly i plody pluot. Ty obsahují 70 % švestky (anglicky plum) a 30 % meruňky (anglicky apricot).
Pluot je oblíbený především v anglických zemích, nyní bude k dostání také u nás. „Netradiční ovoce v posledních letech roste na popularitě, proto jsme se rozhodli přijít na český trh s něčím zcela novým,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco a dodává: „Čeští zákazníci bývají ve zkoušení nových věcí konzervativní. To ale neplatí v kategorii ovoce a zeleniny. V tomto sortimentu novinky vítají a rádi je ochutnávají.“
Spojením švestek a meruněk vzniklo ovoce, které obsahuje vitamin A a C, minerální látky, vlákninu a má vysokou výživovou hodnotu. „Pluot se hodí do ovocných salátů, výtečný je také v kombinaci s bílým jogurtem,“ doporučuje Jiří Mareček.
Jestli rádi testujete neznámé chutě, zkuste také ovoce, které u nás roste třeba již dlouho, ale málokdo ví, že je k jídlu: Netradiční plody: kdoule, mišpule a spol.
Zdroj: TZ Tesco