Hlavní navigace

Cévkování bez bolesti a rizika zánětu. Vynález českých vědců míří do nemocnic

2. 9. 2024

Sdílet

Lékaři testují nový typ cévky s unikátní konstrukcí, jež předchází zánětům močového měchýře, které jinak po cévkování kvůli vyšetření či operaci často hrozí. Český výrobce ji vyvíjí 12 let. Teď je připraven začít prodávat katetr do českých nemocnic.

Rozdíl mezi používáním běžných katetrů a novinky je ten, že místo posouvání močovou trubicí se trubička sama prodlužuje rolováním. Umožňuje jí to dvojitý plášť. Uvnitř močové trubice se cévka neposouvá proti tkáni, ale postupně naléhá na výstelku orgánu. Prostupuje sama sebou – ve vrcholu se obrací a vytváří vnější plášť, uvedl k vynálezu na červencové tiskové konferenci Miroslav Svoboda, jenž stál na počátku vývoje nového zdravotnického prostředku, v současné době určeného k cévkování močového měchýře

Méně bolesti, téměř žádná infekce

Výrobce, tedy česká firma Riocath Medical Devices, tvrdí, že novinka má potenciál zmenšit mechanické poškození tkání, takže je cévkování také méně bolestivé, a výrazně snižuje riziko zánětu močových cestJejí zásadní rozdíl od jiných katetrů je, že nedochází k posunutí mikrobů z ústí trubice do močového měchýře, kde se z nich stávají nebezpečné patogeny, vysvětlil Svoboda.

Infekce cévkování provází často a může postihnout jak samotnou trubici, tak močový měchýř, ale i ledviny. Nejde o banalitu, lékaři a Statní zdravotní ústav v minulosti varovali, že právě infekční onemocnění močové soustavy se kvůli odolnosti bakterií dá řešit běžnými antibiotiky stále hůře.

Urolog: Brusinky infekci močového měchýře neléčí, dejte si je radši ke svíčkové Přečtěte si také:

Urolog: Brusinky infekci močového měchýře neléčí, dejte si je radši ke svíčkové

Při použití nové cévky, zdá se, se počty pacientů na antibiotické léčbě sníží, ubýt by mohlo i hospitalizací kvůli léčbě infekce. Potvrzují to dosavadní zkušenosti z Fakultní nemocnice (FN) v Motole, kde katetr Miroslava Svobody testují od roku 2016, na pacientech ale až v posledních měsících.

Doposud jsme tuto cévku zavedli nižším desítkám pacientů, mužů i žen, a zatím jsme nezaznamenali ani jednu infekční komplikaci v souvislosti s tímto katetrem, podotýká Jan Neumann, vedoucí lékař JIP Chirurgické kliniky.

Do konce září podle slov Jana Neumanna nový katetr lékaři použijí u více než jedné stovky pacientů. Jde zejména o pacienty po operacích, kteří potřebují jednorázové cévkování.

Lékaři od novinky mají velká očekávání – pokud se prokáží v klinických studiích všechny její předpokládané vlastnosti, v oblasti cévkování dojde podle vedoucího lékaře JIP k „tiché revoluci“, protože s postupným rozšiřováním indikačního spektra se může začít měnit také celkový přístup ke katetrizaci od základů, platných déle než století. Spousta doktorů, pacientů, ale i samy nemocnice si oddechnou, protože infekční komplikace spojené s běžnou katetrizací představují velikou zátěž jak pro samotné zdraví, tak pro financování péče, podotýká Jan Neumann.

Trpíte záněty močových cest?

Limitem jsou průměry trubičky

Katetry lékaři obecně využívají při operacích i po nich nebo vyšetřeních močových cest a ledvin. Významně ulevují i paraplegikům, kteří jsou často cévkováni. Jejich použití může být jednorázové, nebo dlouhodobé.

Stejně se může uplatnit i česká novinka. Ta má ale zatím některé limity. Mimo jiné výrobní, protože firma čeká na zářijové spuštění automatizované linky, aby mohla zahájit tuzemskou průmyslovou výrobu.

Medicínským úskalím je, že u nového katetru si lékaři zatím nemohou volit z více průměrů. Navíc chybí také tzv. dilatační model, tedy trubička, jež má místo průchodu kromě zpřístupnění také rozšířit. 

V případě pacientů, kteří mají zdravou močovou trubici, katetr funguje bez problému. Obtížnější je katetrizace například u pacientů se zvětšenou prostatou, kde dochází k zúžení močové trubice v úseku, kterým prochází prostatickou žlázou. Tam bude třeba do budoucna pomýšlet i na některou variantu dilatačního katetru na tomto novém konstrukčním principu, popisuje zkušenosti z praxe lékař Jan Neumann.

Je dost dobře možné, že řešením u zúžené močové trubice bude použití menšího průměru katetru, který snáze projde právě zúženým úsekem močové trubice. Já se ale naopak těším i na katetry větších průměrů, protože u nich bude větší šance, že se takový katetr udrží v močové trubici dlouhodobě bez nutnosti nějakých dalších konstrukčních úprav, dodává.

Lékařská společnost musí vydat nový postup péče

Pro rozšíření na kliniky je ale nutné, aby odborná urologická společnost vypracovala nový postup cévkování. Dvouplášťový katetr má totiž unikátní detaily používání a zdravotníci se na jeho zavádění školí.

Kapacity pro školení i ty výrobní jsou nyní jednou z dočasných překážek, jež podle výrobců brání rychlému rozšíření novinky do českých nemocnic. Mám ale za to, že v běžných indikacích pro krátkodobé použití katetru už alespoň v České republice půjde velmi rychle, uvádí Miroslav Svoboda na otázku Vitalia.cz, co nyní brání širšímu uvedení nového typu cévky do běžné medicínské praxe.

Cévku ale čekají také klinické zkoušky, protože jedině ony mohou důvěryhodně a ověřitelně doložit funkčnost i deklarované výhody. Navíc teprve při nich bude jasné, pro jaké oblasti katetrizace je nová cévka vhodná. 

Jakmile budeme mít v rukou čísla, přes která ‚nejede vlak‘, vypustíme s konečnou platností náš katetr do světa. Před překážkami máme zdravý respekt, ale jsme si jisti tím, že jdeme správnou cestou, takže až tak moc se jich už neděsíme, dodává iniciátor novinky a zároveň lékař, jenž stál na počátku nápadu změnit princip cévkování.

Co všechno bude možné s katetrem s dvouplášťovou trubičkou v medicíně podnikat, ukáže podle Jana Neumanna nejbližších několik let. Plné zavedení do praxe ale může vzhledem ke globálnímu potenciálu trvat celou dekádu, možná i déle, odhaduje lékař, jenž výrobci poskytuje cennou zpětnou vazbu.

Použití nového katetru se v budoucnu nemusí omezovat jen na močovou trubici. Jeho různé průměry najdou využití u jakéhokoliv orgánu trubicového tvaru – třeba cév, jícnu nebo průdušnice. Výrobci se tak otvírají nové cesty vývoje, pro něž nyní hledá nové investory.

Podívejte se na video výrobce, jak katetr funguje:

Zdroj: YouTube.com

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).