Hlavní navigace

Cvičit mozek lze už třetí den po mrtvici nebo úrazu. Pomůže tablet a program Eddie

30. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Procvičovat paměť, pozornost či orientaci lze u některých pacientů krátce po události, při níž došlo k poškození mozku. Nově s pomocí uživatelsky přívětivé aplikace s názvem Eddie. Rehabilitační metodu vyvinutou v Ostravě posvětilo jako univerzálně využitelnou Ministerstvo zdravotnictví.

Metodiku vyvinuli lékaři a vědci z Fakultní nemocnice Ostrava a Ostravské univerzity. Konkrétně pracovníci tamější neurologické kliniky a také fakult lékařské a přírodovědecké.

Spočívá v zodpovězení dotazníku a následně využití informačního systému s názvem Eddie, který může mít podobu aplikace v tabletu používaném zdravotníkem a pacientem.

Pro koho je novinka určená

Rehabilitace je určená pacientům s poškozením mozku po cévní mozkové příhodě, úrazu nebo zranění při dopravní nehodě.

Smysl má u pacientů, kteří podstupují akutní léčbu, tedy v době krátce po události, jež funkce mozku dočasně či trvale narušila. Autoři metodiky uvádějí, že se systematickou kognitivní rehabilitací mohou zdravotníci začít již od třetího dne hospitalizace

Hodí se ovšem jen pro část pacientů, nemocný musí být schopný komunikace a alespoň základní spolupráce.

Jak spolu komunikují mozek a trávení. Lidé s duševními potížemi mají ve střevech jiné bakterie Přečtěte si také:

Jak spolu komunikují mozek a trávení. Lidé s duševními potížemi mají ve střevech jiné bakterie

Jak Eddie funguje

Ač Eddie představuje novinku v rehabilitaci, neprocvičují se s jeho pomocí svaly, ale mozek. Konkrétně zlepšuje kognitivní neboli poznávací funkce: třeba pozornost, orientaci, paměť, produkci slov a používání jazyka nebo zrakově-prostorové schopnosti.

Nejprve je nutné, aby speciálně vyškolený zdravotník, nejčastěji zdravotní sestra, s pacientem provedl test s univerzálním, tedy pro každého stejným zadáním. Má podobu dotazníku, neurologům známého po zkratkou ACE-R.

Při testu zdravotník pacientovi pokládá sérii otázek. Ptá se třeba i na základní věci, jakou je aktuální den, požádá jej, aby vyjmenoval za jednu minutu co nejvíce zvířat nebo provedl jednoduché činnosti – napsal jakoukoliv větu, spočítal na obrázcích tečky nebo pojmenoval vyobrazené předměty.

PhDr. Vladěna Jaremová (vlevo) z Centra pro kognitivní poruchy
Neurologické kliniky FNO a LF OU a zdravotní sestra Dvořáková z Iktové jednotky FN Ostrava.

PhDr. Vladěna Jaremová (na fotografii vpravo) z Centra pro kognitivní poruchy Neurologické kliniky FNO a LF OU a zdravotní sestra Svatava Dvořáková z Iktové jednotky FN Ostrava.

Autor: FN Ostrava

Výsledky testu zdravotník zaznamená do formuláře, který k odpovědím přiřazuje body v pěti oblastech. Třeba v paměti, jazyku nebo u slovní produkce. Počty bodů ovlivňují to, jakým způsobem bude vypadat následující rehabilitace.

Postačuje, když zdravotní sestra zadá výsledky testu ACE-R daného pacienta do jeho karty v neurorehabilitačním systému. Ten automaticky vygeneruje soubor úloh, které by měl pacient procvičovat (s asistencí sestry, pokud je potřeba), uvádí autoři metodiky v popisu zveřejněném na webu Ministerstva zdravotnictví.

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

Cvičení s pomocí tabletu

Eddie má podobu počítačového programu, jenž sám vygeneruje postup, jak s pacientem rehabilitovat. A předloží zdravotníkovi i konkrétní úlohy a zadání. Cvičení pro posílení kognitivních funkcí je přitom ušité pacientovi na míru. Zaměřuje se totiž na oblasti, v nichž dosáhl nízkého bodového ohodnocení.

Samotná rehabilitace se pak odehrává s pomocí tabletu, do kterého si zdravotník (kromě sestry třeba klinický psycholog, klinický logoped či ergoterapeut) stáhl aplikaci, jež je součástí v Ostravě vyvinuté metodiky a má podobu jednoduchých her v šesti úrovních obtížnosti.

Všechny moduly jsou vytvořeny na stejném principu; pracují s konceptem čtverce či více čtverců, které musí pacient umístit do herního rastru podle definovaného zadání, uvádí autoři.

Pomocí her navíc může pacient pokračovat v rehabilitaci také doma, pokud má počítač nebo tablet.

Léčbu usnadní umělá inteligence

Výhodou programu je, že ač je rehabilitace připravena každému pacientovi na míru, nemusí ji individuálně sestavovat zdravotník, protože to za něj zvládne počítačový program.

Jsou-li do této aplikace zadány pacientovy výsledky testu, systém pomocí umělé inteligence a neuronových sítí individuálně uzpůsobí rehabilitaci současnému kognitivnímu stavu pacienta. Systém určí kognitivní úlohy, které by měl procvičovat, a také jejich vhodnou počáteční obtížnost, uvádí zveřejněný popis metodiky.

Další výhodou je, že pacient kvůli rehabilitaci nemusí z lůžka. Se systémem je v interakci skrze aplikaci, kterou lze spustit na tabletu, což usnadňuje použití u hospitalizovaných, dodávají autoři.

Věděli byste, co dělat v případě podezření na mrtvici?

Může sjednotit postupy nemocnic

Vývoj rehabilitační metody určené pacientům v akutní fázi nemoci trvá už několik let. Nyní nemocnice oznámila, že léčebný postup certifikovalo Ministerstvo zdravotnictví

Námi navržená a Ministerstvem zdravotnictví ČR schválená metodika zahrnuje nejen samotný postup rehabilitace, ale jasně definuje také složení zdravotnického týmu a seznam vhodných pomůcek k rehabilitaci,“ podotýká vedoucí zpracovatelského týmu Vladěna Jaremová z Centra pro kognitivní poruchy Neurologické kliniky FNO a LF OU.

V praxi to znamená, že v Ostravě vyvinuté metodice se otevírají dveře pro univerzální použití ve všech nemocnicích, jež pečují o pacienty s poškozením mozku. Ostatně FN Ostrava již má připravený a ministerstvem akreditovaný dvoutýdenní kurz pro zdravotní sestry neurologických klinik. Cílem je naučit je zvládnout s pacientem vyplnit jak nezbytný dotazník, tak následně samotnou rehabilitace prostřednictvím tabletu a aplikace. V kurzu se ale dozví i to, jak mohou samy nastavit individuální plán rehabilitací.

Pokud o Eddieho budou mít nemocnice zájem, rehabilitace akutních pacientů po mrtvicích či úrazech se může v budoucnu v ČR sjednotit„Až doteď nebyl doporučený postup pro neurokognitivní rehabilitaci u pacientů s onemocněním mozku v časných stadiích léčby jasně definovaný. Každá nemocnice postupuje podle svých možností, v některých nemocnicích není časná neurorehabilitační péče poskytována vůbec,“ popisuje aktuální stav Vladěna Jaremová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).