1 : 1 : 2, to je nejběžnější poměr tří základních ingrediencí. Tedy tuku, krupicového cukru a hrubé mouky. Použijete-li na koláč ovoce, které pustí více šťávy (například zralé ovoce), můžete tukem lehce šetřit. Naopak do drobenky na povidlové koláče, případně sladké pečivo, raději ještě nějaký ten gram tuku přidejte.
Na švestkový koláč se hodí buď drobenku doplnit o mletý mák, nebo ji zcela nahradit mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Drobenku mohou provonět sekané mandle nebo třeba kokos
Nebojte se experimentovat a záleží jen na vás, jak moc čeho přidáte. Polovinu mouky můžete nahradit sekanými mandlemi, strouhaným kokosem nebo perníkem (výborně chutná s trochou rumu na třešňovém koláči). Případně nechte pšeničnou mouku ve spíži a použijte ořechovou (například mandlovou, arašídovou, z vlašských jader aj.), tedy mouku smíchanou s mletými ořechy či mandlemi.
Stejně jako mouku, můžete nahradit i běžný tuk, například kokosovým, makovým nebo mandlovým olejem.
Jinak bude chutnat drobenka s klasickým bílým cukrem, případně s přidáním vanilkového cukru, a jinak s třtinovou nebo třeba kokosovou alternativou (kokosový cukr má jemnou karamelovou příchuť). Na jablkové koláče se zase velmi dobře hodí drobenka se skořicovým cukrem.
Co vše lze přidat do drobenky:
- skořici
- rum
- kokos
- mleté ořechy
- perník
- javorový sirup
- kakao…
Recepty, které osvěží drobenkový repertoár
Drobenka z ovesných vloček
Co budete potřebovat:
- 80 g másla
- 80 g hladké mouky
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
- 80 g třtinového cukru
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Pokud vám směs přijde příliš sypká, přidejte tuk, a naopak.
Kakaová drobenka
Co budete potřebovat:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g tuku
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžíce kvalitního kakaa na pečení
Postup:
Všechny ingredience ručně smíchejte dohromady. Můžete přidat i trochu mléka.
Brusinková drobenka
Co budete potřebovat:
- 60 g sušených brusinek
- 60 g krupicového cukru
- 90 g hladké mouky
- 60 g změklého tuku
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady.
Mřížka na koláč
Místo drobenky můžeme koláč ozdobit mřížkou. Vhodná je zejména na koláč z lineckého těsta s jablečnými povidly, ale i na tvarohový. Nebo si linecké těsto rozdělíte na dvě části – jednu vyválíte na plech a druhou použijete na povrch koláče.
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce mléka
- 30 g krupicového cukru
- 30 g másla
- 100 g polohrubé mouka
- 1 vejce
Postup:
Všechny ingredience smíchejte ručně nebo s pomocí robota. Z těsta vytvořte silnější válečky a klaďte je na koláč. Nejprve rovnoběžně a pak kolmo, případně šikmo. Také můžete vyválet placku z druhé části lineckého těsta, do které lze vykrájet srdíčka, hvězdičky či jiné tvary.
Rovněž se hodí vykrajovací váleček, vybírat můžete z mnoha motivů včetně klasické mřížky, která je krásně pravidelná, doslova jako podle pravítka.
Galerie: Vychytané vály a válečky na pečení