Nutri-Score má poznat zdravější potraviny od těch méně zdravých. Jak?

25. 2. 2021

Sdílet

Naše zdraví a optimální hmotnost začíná v obchodě při výběru správných potravin. Jak se ale v široké nabídce zorientovat a jak má pomoci nové značení Nutri-Score?

Současnou dobu provází nárůst informací, které nás mohou zmást při výběru potravin. Výrazné nápisy na obalech potravin jako např. domácí, tradiční, fit apod. o kvalitě a výživové hodnotě výrobku nic nevypovídají. Naopak složení a nutriční (výživové) údaje uvedené na obalu jsou tím správným návodem jak se při nákupu správně orientovat a vložit do košíku skutečně kvalitní potravinu.

Odborníci vybírají potraviny podle jiného klíče než laici

Zatímco odborná veřejnost se shoduje, že nejdůležitějším faktorem při výběru potravin je správná skladba, a řadí výživu z hlediska zdravotních rizik na první místo, laická veřejnost se obává především chemických kontaminantů a potravinářských aditiv. Z hlediska zdravotních rizik tak řadí výživu (skladbu potravin) až na čtvrté místo.

Volba a nákup vhodnějších potravin patří mezi klíčové nástroje v prevenci mnoha onemocnění. Znalost a správná interpretace údajů na obalech je tedy z hlediska kvality a bezpečnosti potravin zásadní. Složení a nutriční (výživové) údaje, které mají výrobci povinně uvádět na všech balených potravinách od prosince 2016, mohou spotřebiteli pomoci při správné volbě. S mírnou nadsázkou můžeme přirovnat nutriční značení na obalu průkazu totožnosti dané potraviny.

Podle čeho tedy vybírat potraviny?

Údajů na obale může být plno, ale spotřebitel by měl věnovat pozornost především těmto informacím, a hlavně jim správně porozumět:

Datum minimální trvanlivosti

  • Jeho mírné překročení při správném skladování nezpůsobuje „zdravotní závadnost“ a potravina se může konzumovat (výrobek musí být označen a prodáván odděleně). Mírně prošlé potraviny, pokud nevykazují viditelné nežádoucí změny, můžete bez obav zkonzumovat. Zamezte zbytečnému plýtvání a vyhazování hodnotných potravin.

Datum použitelnosti

  • Po uplynutí této doby se výrobek nesmí prodávat ani nabízet zdarma (potraviny s krátkou trvanlivostí náchylné ke zkažení).

Složení

  • Složka, které je ve výrobku nejvíce, je uvedena ve složení na prvním místě a složky se tak řadí dle obsahu sestupně. Pořadí uvedených složek nabízí možnost spotřebiteli odhadnout kvalitu potravin.
  • Je na prvním místě cukr, nekvalitní tuk nebo voda? Tyto potraviny raději nechte ležet v regále. Naopak na prvních místech hledejte tu složku, které byste v dané potravině čekali nejvíce – např. maso, celozrnnou mouku, ovesné vločky apod.

Alergenní složky

  • Např. lepek, vejce, ryby, arašídy, sójové boby, mléko apod.
  • Pokud trpíte potravinovou alergií, vyznačené alergeny jsou to první, co byste měli při nákupu sledovat. I u vám známých potravin se vyplatí kouknout na složení, jestli se například nezměnila receptura.Výživové údaje – mezi povinné patří energetická hodnota, tuky, z toho nasycené mastné kyseliny, sacharidy, z toho cukry, bílkoviny a sůl.

Za rozvoj civilizačních onemocnění, mezi které mimo jiné patří obezita, diabetes nebo kardiovaskulární onemocnění, jsou zodpovědné hlavně tyto živiny: nasycené mastné kyseliny, sodík pocházející především ze soli a cukr, zejména ten přidaný. Z těchto důvodu je tedy doporučováno vybírat potraviny s jejich nižším obsahem. Ne každý dokáže na první pohled určit, co je ještě přijatelný obsah a co už je příliš.

Galerie: Potraviny se složením, které nečekáte

Výběr má usnadnit nové značení Nutri–Score

V orientaci může pomoci i jednoduché nutriční značení, které dá spotřebiteli jasnou a rychlou informaci bez zbytečného studování výživových údajů na obalech potravin. Mezi takové má patřit zejména nově přicházející nutriční značení Nutri–Score. Jde o nutriční hodnocení, které převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E.

Písmena mají vlastní barvu, od zelené po červenou, a systém značení se tak podobá jednoduchému semaforovému systému. Každý produkt získá skóre na základě vědecky sestaveného algoritmu. Ten bere v úvahu živiny, na které je třeba si dávat pozor (celkové tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl a energetická hodnota), ale oproti označením, se kterými se můžeme na našem trhu setkat, bere v úvahu i pozitivní živiny a složky potraviny (množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). Na první pohled tak můžeme vidět, který produkt je zdravotně výhodnější.

Jak vypadá takové značení v praxi?

Hodnocení sýrů

Hodnocení sýrů

Přestože jsou sýry skvělým zdrojem vápníku a bílkovin, je nadměrná konzumace energeticky vydatných, tučných a slaných sýrů z hlediska prevence nevýhodná. Z tabulky a hodnocení je vidět, že například Cottage cheese, který má nízký obsah tuku, nasycených mastných kyselin a soli, je hodnocen velmi pozitivně. Naopak Niva s vysokým obsahem tuku, nasycených mastných kyselin a soli je pro naše zdraví méně výhodná a hodnocení Nutri-Score je výrazně horší.

Hodnocení nápojů

Hodnocení nápojů

Z hodnocení nápojů lze snadno rozpoznat, které nápoje obsahují vyšší množství cukru a tím i velkou nálož prázdné energie. Nápoje obsahující podíl prospěšné ovocné složky jsou hodnoceny pozitivněji, i zde je ale potřeba myslet na obsažený cukr a pít je s rozumem. 

Nerozlišujeme dobré od špatných, ale zdravější od méně zdravých

Smyslem hodnocení Nutri-Score není oddělit „dobré“ potraviny od „špatných“, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v pěti stupních v jednotlivých skupinách potravin. Pomáhá také výrobcům potravin přeformulovat své výrobky tak, aby se mohli přesunout do „vyšší třídy zdravosti“.

Systém Nutri–Score byl vytvořen MZ ve Francii, která toto označení přijala za své v roce 2017. Aplikace se rozšířila především v západní části Evropy, kde je dobrovolná či povinná. Evropská komise společně se Světovou zdravotnickou organizací tento způsob nutričního značení potravin doporučují. A i odborníci ze společnosti STOB věří, že nutriční značení Nutri–Score ulehčilo lidem správný výběr přínosných potravin pro jejich zdraví.

Chcete se o výběru správných potravin a značení Nutri-Score dozvědět více? Navštivte online konferenci Žít a hubnout pro zdraví, která se koná ku příležitosti Světového dne obezity 1. 3. 2021 od 17.30 hod. Vstup je zdarma, ale je nutné se předem registrovat.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).