Nechce se mi to moc rozpitvávat, protože toto je typický a stokrát zrecyklovaný "Klíma."
Slovní blabla vatu přeskočím až k odstavci "Mocca lžičky jako suvenýr," který je plný faktických chyb a neplatných pravd. Uvedu jen ty, které mě nadzvedly nejvíc.
1) Dezertní příbory jsou naprosto samozřejmou součástí nejen světových, ale i českých restaurací. Byly, jsou a budou!
2) Stejně tak je to i s rybím příborem. Většinou se používá jen nůž a vidlička zůstává masová, ale používá. A nic na tom nemění nějaké ruční třídění po mytí. Stejně se každý kousek musí přepulírovat.
3) Kávová lžička a mocca lžička. Lžičky se strácí, to je fakt, ale osobně neznám jediný podnik, kde bych k espressu dostal místo mocca lžičky lžičku kávovou!!!
"Za socialismu to ale byl „přežitek buržoazie“, a tím se stalo, že ještě dodnes jsou u nás lidé.."
No tak ono to bude tím, že tento článek je sice odborně slabší, zato autor je mimořádně ideologicky vyspělý.
Faktem totiž je, že laická veřejnost se nezměnila, zato klesla odborná úroveň personálu. Změnil se totiž systém. Dříve to byl minimálně vyučený personál, dnes typicky brigádník - laik.
Ale na druhou stranu je dnes občas zábavné sledovat, jak v restauracích trpí osoba, která není naprostý laik. Sledovat podle záškubů tváře, a počítat na nich chyby personálu.