Třináctého ročníku soutěže Česká biopotravina se zúčastnilo celkem osmdesát jedna výrobků. Porotci hodnotili pestrou škálu biopotravin – od chleba, přes mléčné výrobky až po ovocné šťávy a sirupy. Nejpočetněji obsazenou kategorií bylo biovíno se třiatřiceti vzorky. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina či ghí-přepuštěné máslo, dokonce patentované levandulové víno. Na druhou stranu však byly zastoupeny výrobky zcela tradiční – jako dršťková polévka nebo kefír.
Vítězem jsou rajčata
Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto. Obě potraviny představují čisté produkty. Podle Ivy Novákové Pavlíkové z Horňácké farmy platí, že v jednoduchosti je síla. Bio loupaná rajčata ve vlastní šťávě jsou vlastně jenom rajčata bez jakýchkoli přídavků. Rajčata pěstujeme na půl hektaru, sami je sklízíme, spařujeme, loupeme a nakonec sterilujeme. Nejlepší jsou pod vyzrálé hovězí, samozřejmě se hodí i na omáčky k těstovinám,
říká Iva Nováková Pavlíková.
Zatímco návody na sterilovaná loupaná rajčata ve starých receptech nenajdete, o medvědím česneku to neplatí. Tato jarní bylina s detoxikačními účinky byla hojně používaná našimi předky. V podobě medvědího pesta se mu dostane využití v kuchyni po celý rok. Tajemství výrobku tkví v čerstvé bylině a kvalitním slunečnicovém oleji. Hodí se na pomazánky, smíchané s čerstvým sýrem boduje na jednohubkách. Rozhodnutí Horňácké farmy finalizovat velkou část rozmanité produkce do vlastních výrobků má přínos pro místní region – lidé zde najdou výdělek, dokonce i skleněné obaly vznikají v sousedství.
Uspěla i dršťková polévka
O tom, že biopotraviny rozhodně nejsou jen pro vegetariány, každoročně přesvědčuje soutěžní kategorie Biopotraviny živočišného původu. V letošním ročníku uspěl pokrm bezesporu tradiční – BIO Dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov na Jihlavsku. Receptura vznikala podle nejoblíbenějších variant sasovských mistrů řezníků. Dle zásad ekologického hospodaření a zároveň i v souladu s filozofií ,od rypáčku po ocas´ se snažíme z hospodářských zvířat využívat vše beze zbytku, tedy i prané dršťky od našich masných jaloviček a býčků. Jako nadstandard jsme zvolili i bezlepkové provedení, kdy jsme původní pšeničnou mouku na zahuštění nahradili kukuřičnou,
uvedl manažer obchodu Biofarmy Sasov Jiří Pykal.
Mezi biovíny zvítězilo slámové
V České republice je pěstování révy vinné ekologickým způsobem stále populárnější a biovíno kvalitnější. Nejlepším biovínem 2015 je Novosedelské slámové víno – Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova. Bobule, ze kterých byla vyrobena, byly sklizeny téměř před třemi lety v prosinci, a to na téměř padesát let starém vinohradu na Staré hoře v Novosedlech.
Šampionem bílých vín je Chardonnay, pozdní sběr, ročník 2013 od Jaroslava Drmoly. Laurot, výběr z hroznů, ročník 2011 akciové společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ se stal šampionem červených vín. Zajímavostí je, že se v soutěži biopotravin objevilo i levandulové víno s medicinálními účinky, jehož výrobu má Petr Marcinčák dokonce patentovánu.
Soutěž Česká biopotravina organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a za podpory Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Česká biopotravina 2015
Celkový vítěz a zároveň vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu
- Bio rajčata ve vlastní šťávě
- Výrobce: Horňácka farma s.r.o.
Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu
- BIO Dršťková polévka
- Výrobce: Josef Sklenář, Biofarma Sasov
Vítěz kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky
- Bio medvědí pesto
- Výrobce: Výrobce: Horňácka farma s.r.o.
Vítěz kategorie Biovíno
- Frankovka slámové víno, ročník 2012
- Výrobce: Ing. Petr Marcinčák
Zdroj: TZ PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců