Češi průměrně spotřebují 13,4 g soli denně, což výrazně převyšuje její konzumaci v ostatních evropských zemích. Tam se její příjem pohybuje kolem 10 g na osobu a den. Světová zdravotnická organizace však doporučuje denně přijímat ještě mnohem méně, konkrétně méně než pět gramů denně. Důvody jsou zřejmé.
Co se dozvíte v článku
Jak nám škodí nadbytek soli?
„Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin,“ říká profesor Jan Václavík, přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity.
Podle serveru mene-solit.cz se při dlouhodobém zvýšeném příjmu soli zvýší krevní tlak, srdce je přetížené a dochází k jeho poškození. Sůl zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu. Tím dochází k nadměrnému zatížení ledvin. Ledviny jsou poškozovány zvýšeným tlakem a trvalým zvýšením vylučování natria. Také některé bolesti hlavy mají souvislost s přemírou soli, což se navíc zřejmě odvíjí od zvýšeného krevního tlaku.
Kromě toho se nadměrný příjem soli podílí na rozvoji demence, obezity, rakoviny žaludku nebo osteoporózy.
O lžičku méně soli, o třetinu méně nemocí
„Každý rok tady umírá na onemocnění srdce, mozku či cév téměř 50 000 lidí – často bohužel úplně zbytečně. Až 80 procentům kardiovaskulárních příhod se totiž dá předem zabránit. I z toho důvodu vznikl Národní program snížení příjmu soli. Pomocí něho bychom chtěli v Česku do roku 2030 snížit příjem soli průměrně o 4 g na den. Díky tomu by mohl počet kardiovaskulárních příhod klesnout až o 30 procent,“ vysvětluje profesor Václavík.
Kde všude je sůl?
Většinu soli, kterou Češi přijímají, přitom obsahují nakupované potraviny. Sůl přidávaná do jídla během vaření nebo přímo při jídle se na celkové spotřebě podílí jen z 15, maximálně z 20 procent.
„I když u nás jídlo poměrně hodně solíme, tři čtvrtiny soli přijímáme z potravin, které si kupujeme v obchodech. Sůl totiž obsahují téměř všechny potravinářské výrobky, často ve velkém množství. Hlavním opatřením, které bude zapotřebí, je proto omezení obsahu soli v pečivu, uzeninách a dalších výrobcích,“ říká lékař.
Obsah soli v jídelníčku
- 75 procent soli přijímáme z již hotových výrobků – pečivo, mléčné a masné výrobky, vysoce průmyslově upravené potraviny (instantní potraviny, kečupy, hořčice, majonézy, pochutiny), minerální vody
- 15 procent soli přijímáme solením nebo dosolováním při samotné přípravě pokrmů
- 10 procent soli se nachází ve formě sodíku přirozeně v potravinách
Výrobky by se proto podle něj měly také začít lépe označovat – zřetelně by se na nich měl uvádět nejenom obsah soli, ale i procento, kterým se daná potravina podílí na denní doporučené dávce pro dospělé osoby. „To vše musí provázet velká edukační kampaň. Lidé musí pochopit, v čem jim sůl může škodit a proč je důležité, aby si vybírali potraviny s menším obsahem soli,“ dodává profesor.
V jiných zemích se program osvědčil
Při přípravě Národního programu snížení příjmu soli, který internisté představí na listopadovém kongresu České internistické společnosti ČLS JEP, se odborníci inspirovali v zahraničí, kde už podobné programy proběhly a výsledky přinesly – například ve Finsku či ve Velké Británii skutečně klesl u pacientů krevní tlak a ubylo lidí zemřelých na kardiovaskulární příhody.
„Program by měl přispět ke zlepšení zdraví celé české populace. Věříme, že pro něj získáme podporu odborných společností, zákonodárců i ministerstev,“ uzavírá lékař.
Jak moc solíte?
Jak z jídelníčku eliminovat sůl?
Pět gramů soli, kolik by měl dospělý člověk za den přijmout, je asi jedna čajová lžička. Jak příjem soli omezit?
- Sůl ubírejte postupně, aby si vaše chuťové buňky postupně zvykaly.
- Jídlo na talíři už si nedosolujte.
- Vařte doma, pokud musíte jíst v restauraci, požádejte o méně slané jídlo.
- Sůl můžete nahradit kořením a bylinkami (ne však kořenící směsí, ty obsahují soli velké množství) – dobře fungují česnek, cibule, sušené bylinky, zázvor, ale i houby, ořechy či semínka.
- Snažte se nepoužívat bujóny, masox a kupovaná dochucovadla.
- Pečivo kupujte bez krystalků soli na povrchu.
- Nekupujte nakládané maso a hotové marinády, vše si můžete připravit i doma.
- Čtěte etikety, srovnávejte potraviny mezi sebou a vybírejte ty, které obsahují co nejméně soli.