Hlavní navigace

Obchody Bezobalu po deseti letech končí. Dohnal je covid

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Došly síly, energie i peníze, píší provozovatelé prodejen Bezobalu, čímž svým příznivcům oznámili definitivní konec svých prodejen. Jen prodejna na pražské Hradčanské by šla zachránit, má to ale háček.

Když jsme si před čtyřmi lety povídali s ředitelkou Bezobalu Veronikou Nováčkovou, vyprávěla nám o plánech na otevírání větších prodejen, aby mohli svůj bezobalový sortiment stále rozšiřovat. Dokonce chtěli zřídit velkoobchod s velkoskladem, protože od nich chtěli ve velkém odebírat bezobalově i různé podniky. Tím by dosáhly na nižší ceny a staly by se tak cílovou skupinou i pro ty, které od nákupu odrazuje nošení vlastních obalů na nakupované potraviny. Jenže to bylo před covidem.

Až do konce to nevzdávali

Navzdory tomu, že ještě v minulém měsíci přicházely obchody Bezobalu s novinkami, jako například obloženou veganskou bagetou, nebo si začaly vyrábět svá oříšková másla, tento týden oznámily na sociálních sítích, že jejich desetiletá cesta je u konce.

Bezobalu

Nezisková organizace se zabývá způsoby, jak co nejúčinněji předcházet vzniku odpadu. Mezi širokou veřejnost šíří myšlenku Zero Waste a provozuje tři bezobalové prodejny v Praze.

„Je nám to strašně líto, ale v následujících týdnech budeme postupně vyprodávat zboží a zavírat. Prodejny i neziskovku s její osvětovou činností. Náročnou finanční situaci jsme usilovně řešili poslední tři roky a teď přišel čas si přiznat, že to nedáme. Došly síly, energie i peníze,“ stojí v jejich vyjádření.

Šance na záchranu

Společnost bez obalu chtěla měnit trh s potravinami k lepšímu a být dobrou alternativou pro všechny, kteří se vydali na cestu k udržitelnému životu. „To se nám před pandemií dařilo, ale z událostí posledních tří let jsme se nikdy naplno nevzpamatovali,“ uvádějí na sociální síti. Odliv zákazníků během pandemie i ceny vyšší než v běžných obalových obchodech si jednoznačně vybraly svou daň. Šance na záchranu alespoň jedné prodejny tu ale je.

Galerie: Nákupy v prodejně Bezobalu

V Bezobalu pracují s několika variantami, jak prodejnu poblíž Hradčanské v Praze udržet otevřenou. Všechny však počítají s finančním zapojením zákazníků a komunitním provozem prodejny. Ať už formou měsíčního členského poplatku, za nějž byste dostali slevu třicet procent, nebo koupí podílu na prodejně, prodejna by se tak stala spolkovou – vklad by byl vratný v případě, že byste už nechtěli být spoluvlastníky.

Jestli je pro vás Bezobalu srdcovka a chtěli byste se na záchraně podílet, můžete odpovědět v níže uvedeném dotazníku na tři otázky, výsledky pomůžou provozovatelům Bezobalu rozhodnout, zda by bylo reálné udržet alespoň prodejnu na Hradčanské v Praze.

Kdy se budou pobočky zavírat?

O přesných termínech zavírání prodejen, změnách otevírací doby a dalších praktických věcech bude Bezobalu informovat na sítích a v newsletteru. Pokud máte dárkový poukaz, přijďte ho využít co nejdříve, zásoby zboží se budou postupně tenčit, prosí ještě věrné zákazníky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).