Užitečná publikace pro nákup kvalitních potravin je zdarma

Sdílet

 Autor: SXC
Všude je plno informací o špatných potravinách na českém trhu. Jak oddělit zrna od plev? Poradí nová publikace Ministerstva zemědělství. Je v ní všechno, co potřebujete vědět.

Jste znechuceni záplavou informací o špatném stavu potravin, které se nacházejí v českých obchodech? Ptáte se, jestli a jak se dá vůbec poznat kvalitní potravina? Odpovědi může pomoci najít nová publikace, kterou pro spotřebitele připravilo Ministerstvo zemědělství (MZE).

Už třetí autorizované vydání publikace Průvodce světem potravin je k dispozici zdarma. Můžete si ho stáhnout v elektronické podobě, objednat na adrese olaf.deutsch@mze.cz, případně osobně vyzvednout na MZE. Tato publikace není jen výtahem obecně známých rad, které vás nemohou ničím překvapit. Autorem je totiž docent Luboš Babička, který má na svém kontě řadu odborných textů, ve kterých se věnuje zejména kvalitě potravin, organickým kontaminantům v zelenině, výrobní a hygienické praxi, masu, mléčným výrobkům atp. Odborným okem tak dokáže posoudit a poradit s vhodným výběrem. V publikaci shrnul to podstatné, co by měl spotřebitel vědět o potravinách, a na co si dávat pozor při nakupování.

Čtěte dále: Kateřina Cajthamlová: Kvalita potravin je u nás příšerná

Luboš Babička se v publikaci věnuje i palčivé problematice alkoholických nápojů, balení potravin, označování potravin a bio potravinám. Na posledních stránkách manuálu je uveden seznam přípustných potravinářských aditiv.

V publikaci najdete:

  • Co je bezpečná, zdravotně nezávadná potravina a kvalitní potravina
  • Vše o označování potravin
  • Specifické požadavky na kvalitu potravin podle komodit
  • Biopotraviny
  • Geneticky modifikované potraviny
  • Balení potravin
  • Značky kvality
  • Aditiva
  • Rady pro nakupování potravin
  • Příloha: Seznam přípustných potravinářských aditiv

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).