Hlavní navigace

Obezita jako hlavní příčina rakoviny dělohy. Typickou pacientku poznáme už ve dveřích, říká lékař

Sdílet

Poškození bloudivého nervu může mít za následek řadu symptomů s ohledem na jeho délku a vliv na mnoho oblastí lidského těla Autor: Depositphotos
Rakovina dělohy je nejčastějším gynekologickým nádorem u českých žen. Naštěstí se velkou většinu žen podaří zachránit. Důležité je ovšem nepodceňovat případné příznaky a také dbát na prevenci. V tomto případě zdůrazňují lékaři pohyb a racionální jídelníček. Hlavními rizikovými faktory pro rozvoj karcinomu dělohy jsou totiž věk, nadváha a obezita.

Nádor dělohy ročně lékaři diagnostikují u 1850 žen a 350 pacientek na něj zemře. Na rozdíl od rakoviny vaječníků a děložního čípku jde však o velmi často přehlíženou diagnózu. Proč? Možná proto, že má ze všech zmíněných nádorů nejlepší prognózu a také není zatížená genetikou. Stále jde ale o čtvrté nejčastější onkologické onemocnění u žen, a to po nádoru prsu, tlustého střeva a plic.

Co se dozvíte v článku
  1. Většině žen stačí operace
  2. Pokroky v léčbě i diagnostice
  3. Prevence existuje
  4. Nádor se často prozradí krvácením
  5. „Měla jsem štěstí“
  6. Jakékoliv krvácení je zdvižený prst

Většině žen stačí operace

„U většiny pacientek, které onemocní rakovinou dělohy, je hlavní léčbou operace. Odstraňuje se děloha, většinou s vaječníky, vejcovody a lymfatickými uzlinami. Přednost se dává laparoskopii nebo robotickému přístupu, bez nutnosti otevření břišní dutiny řezem,“ vysvětluje profesor David Cibula, přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN.

Operace jako jediná léčba stačí asi tisícovce žen ze všech diagnostikovaných. Jde o ty, které přijdou včas, a díky tomu následně mají asi pětadevadeasátiprocentní šanci na vyléčení.

U dalších čtyř stovek žen následuje po operaci ještě radioterapie (ozařuje se většinou pochva nebo pánev) nebo chemoterapie. To jsou pacientky, u kterých byly zasaženy i lymfatické uzliny. Jejich šance na plné uzdravení je asi 70 procent.

Zbylých 450 pacientek ročně přichází bohužel pozdě, ve chvíli kdy už mají i metastázy v dalších tělních orgánech. Tyto ženy už bohužel mají jen pětiprocentní šanci na vyléčení a musejí dostávat i systémovou léčbu do žíly – chemoterapii a cílenou léčbu.

Hysteroskopii lze podstoupit i bez anestezie. Roli nehraje věk ani chronické nemoci Přečtěte si také:

Hysteroskopii lze podstoupit i bez anestezie. Roli nehraje věk ani chronické nemoci

Pokroky v léčbě i diagnostice

Naštěstí i u nich se prognózy postupně zlepšují, a to díky novým typům terapií. Ty zahrnují především imunologickou léčbu a pomáhají prodloužit celkové přežití dvakrát a u některých zvláště citlivých karcinomů až třikrát.

„Pokroky přicházejí také v diagnostice. K přesnějšímu cílení léčby nově využíváme možnosti molekulárního vyšetření nádoru, kdy se při patologickém vyšetření snažíme zjistit, na jaký typ terapie by mohlo být onemocnění nejcitlivější,“ dodává profesor Cibula.

Prevence existuje

Hlavní faktory, které zvyšují riziko nádoru dělohy mají jedno společné – dají se účinně ovlivňovat zdravým životním stylem. Souvislost mezi obezitou a karcinomem dělohy je ze všech nádorových onemocnění největší. Je to kvůli hormonálnímu působení tukové tkáně.

„Většinu pacientek poznáme už ve dveřích. Poznáme, s čím přicházejí,“ poznamenal Cibula na tiskové konferenci věnované Světovému dni onkogynekologických diagnóz.

Velkou roli hraje i věk. Nejen proto, že s prodlužující se délkou života se ženy jednoduše rakoviny dělohy dožijí, ale hlavně proto, že „čím je žena starší, tím spíš podceňuje příznaky. Říká si, že k lékaři půjde až… Jenže pak často přijde pozdě,“ popisuje Cibula.

Nádor se často prozradí krvácením

Rakovina dělohy má ostatně jednu důležitou charakteristiku – velmi často o sobě dá vědět už v raném stadiu, a to krvácením. „Při nepravidelném krvácení a špinění by ženy měly zpozornět a neměly by ho podceňovat. Nejčastějším příznakem rozvoje karcinomu dělohy je krvácení z pochvy po přechodu,“ vysvětluje lékař Onkogynekologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN Filip Frühauf.

„Měla jsem štěstí“

Svoji osobní zkušenost s rakovinou dělohy má i paní Daniela (54). „Na jaře jsem se starala o svou nemocnou maminku, všechno ostatní šlo stranou. Jednoho dne jsem ale začala krvácet, a to opravdu hodně. Hned jsem si volala sanitku, protože jsem věděla, že to není normální,“ popsala.

Záchranka ji převezla do Motola, kde lékaři také diagnostikovali nádor v děloze. Léčbu pak podstoupila ve VFN – u Apolináře. „Šla jsem na operaci, která proběhla laparoskopicky a vlastně druhý den jsem mohla domů,“ řekla. „Naštěstí se na nádor přišlo včas, takže už nemusím podstupovat žádnou další léčbu. Čekají mě kontroly po třech měsících, ale měla bych už být v pořádku,“ uvedla pro Vitalii.cz.

Přechod, při kterém žena přestává pravidelně menstruovat, nastává většinou kolem padesátého roku života. „Pravidelné prohlídky u gynekologa po menopauze nepřerušujte, a to i pokud nemáte žádné příznaky – jsou pro prevenci stěžejní,“ zdůrazňuje Frühauf.

Jakékoliv krvácení je zdvižený prst

Návštěvu gynekologa by v případě nepravidelného menstruačního krvácení neměly odkládat ani mladší ženy. 

„Gynekolog při prohlídce nejprve vyloučí krvácení jiného původu, například z děložního hrdla, konečníku nebo močové trubice, a provede ultrazvukové vyšetření dělohy. To může odhalit vysokou děložní sliznici ještě před rozvojem zhoubného nádoru. V případě podezřelého nálezu odešle ženu na odběr vzorku sliznice z dutiny děložní a situace se aktivně řeší,“ popisuje lékař.

Primář Sova, doktor House a další. Znáte filmy a seriály z lékařského prostředí?

Málokteré filmy a seriály jsou tak populární jako ty, které se odehrávají v nemocnicích či ambulancích. A vy si teď můžete vyzkoušet, kolik jste jich viděli a co všechno o nich víte.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).