Jako symbol slaných potravin vnímáme zejména uzeniny. Avšak sůl ve značné míře konzumujeme také prostřednictvím chleba a pečiva. Vyplývá to alespoň z výzkumu, který provedlo v prosinci loňského roku Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Brně. Cílem bylo zmapovat současnou situaci ohledně obsahu soli v chlebu a běžném pečivu na českém trhu.
Co se dozvíte v článku
Příjem soli v ČR
V České republice podle dlouhodobých statistik konzumujeme dvoj- až trojnásobné množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle WHO by měl činit průměrný příjem soli maximálně 5 gramů na osobu a den u dospělých, u dětí pak maximálně 2 až 4 g denně.
Více v článku Lžička soli na den je maximum
Česká populace ale dle údajů Českého statistického úřadu v posledních deseti letech spotřebovala v průměru až 16 g soli na osobu a den. Uvedená data nicméně zpochybňuje Potravinářské komora ČR, podle níž se do celkové spotřeby soli v naší zemi započítává i sůl, která není využívána v potravinářství, ale také na jiné účely, například k solení komunikací (což zní značně bizarně). Reálný příjem soli z potravin je tak podle potravinářů nižší.
Jinak ale máme v ČR k solení i historicky velmi dobrý „vztah“, což odráží například známá pohádka „Sůl nad zlato“. Toto úsloví však platí pouze pro případ rozumné konzumace této látky.
Vliv nadměrného solení na zdraví
Na nadměrný přívod soli ve stravě a jeho negativní dopady na zdraví přitom odborníci upozorňují opakovaně. A nejde rozhodně jen o sůl, kterou si sami dochucujeme pokrmy.
„Přemíra soli v našem jídelníčku může vést k rozvoji i některých velmi vážných onemocnění – hypertenzi, tvorbě otoků, kardiovaskulárním onemocněním, osteoporóze, tvorbě ledvinových kamenů, ale také i nádoru žaludku. Snižování množství soli je zejména důležité u skupin potravin, které jsou jejími největšími zdroji,“ upozorňuje SZÚ. Mezi ně přitom patří právě chléb a pečivo.
Galerie: Tušíte, jak moc jsou slané?
Jak moc solí naši obchodníci
Ve zmiňovaném šetření bylo hodnoceno celkem 35 vzorků chleba a 133 vzorků běžného pečiva prodávaného v maloobchodní síti. Obsah soli byl porovnáván s doporučenou denní dávkou (DDD) podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
Výsledky přitom rozhodně příliš povzbudivé nejsou:
Průměrný obsah soli ve vzorcích chleba činil 1,49 g soli / 100 g (0,93−2,5 g / 100 g) a ve vzorcích běžného pečiva 1,97 g soli / 100 g (0,76−9,01 g / 100 g).
Nejméně soli bylo zjištěno u žitnopšeničného výrobku „Chléb sladový“ (Globus) s obsahem soli 0,93 g / 100 g a pšeničného výrobku „Bagetka cereální“ (Lidl) s obsahem soli 0,76 g / 100 g.
Naopak „nejslanějšími“ výrobky byl pšeničný „Chléb dýňový“ (Globus) obsahující 2,5 g soli / 100 g a pšeničná „Houska ražená se solí“ (Globus) obsahující 9,01 g soli / 100 g.
Toto jsou data, ale pro naši představu je vhodnější konkrétní příklad:
Jediná houska vás spolehlivě prosolí
Jedna taková houska (69 g) obsahem soli představuje 124 % z max. DDD (tj. 5 g) pro dospělou osobu.
Pro názornější představu – konzumace jedné takové housky odpovídá množství soli v šesti baleních solených chipsů (odborníci počítají s balíčkem chipsů o hmotnosti 70 gramů, což je obvyklé balení).
Balíček chipsů obsahuje cca 1,4 gramů soli na 100 gramů. Jediná houska může mít soli i šestkrát více
Nejméně soli bylo v celozrnném pečivu a chlebu
V jednotlivých skupinách chleba nejvíce soli v průměru obsahovaly chleby pšeničné s obsahem soli 1,61 g / 100 g (1,35–1,75 g / 100 g), naopak nejméně soli bylo naměřeno v skupině celozrnné − chleba celozrnný (1,25 g soli / 100 g).
U běžného pečiva bylo v průměru největší naměřené množství soli 2,45 g soli / 100 g (1,11–8,37 g / 100 g) u skupiny výrobků pšeničnožitných. Nejméně soli bylo stanoveno u celozrnného běžného pečiva, jehož průměrný obsah soli činil 1,04 g / 100 g (0,99–1,10 g / 100 g).
- Vzorky chlebů obsahovaly v průměru 1,49 g soli / 100 g a běžného pečiva pak 1,97 g / 100 g.
- Celkem 89 % výrobků nesplnilo doporučený limit WHO pro pekařské výrobky (max. 1,2 g soli / 100 g).
(Zdroj dat – šetření SZÚ Brno)
Doporučení odborníků
Tak či tak, odborníci spotřebitelům doporučují vyhýbat se pekárenským výrobkům, které jsou viditelně posypané solí, nebo přímo ve svém názvu obsahují pojem „sůl“.
Vyšší obsah soli v pekárenských produktech také mívají výrobky s přídavkem sýra nebo oliv.
Naopak preferovat bychom měli celozrnné výrobky, jejichž předností je kromě nižšího obsahu soli vyšší obsah vlákniny a dalších, pro člověka vhodných nutričních složek.
Galerie: Test – kde koupíte skutečně celozrnné pečivo?