S příchodem Velikonoc a sezóny trhů stojí vejce vždy v popředí zájmů. Co se při jejich prodeji změnilo a jaká vejce se na prodejním pultu nesmí objevit?
Chovatel může nově prodat až šest set vajec
Od března letošního roku je o něco snazší získat vejce z domácích chovů přímo od chovatele. Chovatel může prodávat čerstvá vejce přímo konečnému spotřebiteli v malých množstvích v jeho vlastním hospodářství, v tržnici nebo na tržišti (nejvýše šedesát vajec jednomu kupujícímu). Tato vejce ale nelze dále uvádět do oběhu tj. například dále prodávat. Chovatel je taktéž může dodávat do místní maloobchodní prodejny, která je opět prodá přímo konečnému spotřebiteli. A právě zde nastala od března tohoto roku významná změna – množství takto dodaných vajec bylo navýšeno z šedesáti na šest set vajec v průběhu jednoho týdne. Tato vejce přitom musí být prosvícena a musí k nim být připojena informace o době spotřeby a identifikaci chovatele (jméno chovatele a adresa chovu, kde byla vejce vyprodukována). Taková vejce lze prodat konečnému spotřebiteli nejpozději dvacet jedna dnů po snášce, kupující má tedy jistotu, že mu vejce doma vydrží nejméně sedm dní (doba spotřeby vejce je dvacet osm dní od snesení).
Pravidla pro prodej vajec
- Vejce musí být po celou dobu uložena při nekolísavé teplotě 5 – 18 °C
- Označení „domácí“ v názvu je nepřípustné.
- Vejce musí být po celou dobu prodeje chráněna před kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.
- Pokud jde o vařená a barvená vejce, měl by mít každý na paměti, že se jedná o výrobek živočišného původu a výroba takových potravin podléhá schválení krajskou veterinární správou. Nelze tedy na trhu prodávat vejce doma uvařená a obarvená. Takovéto výrobky je rovněž nutné správně označit mj. jménem výrobce, jeho identifikační značkou, dobou spotřeby, skladovací teplotou a dalšími povinnými údaji.
Zdroj: TZ SVS