Přibývajícími počty kontrol a inspektorů by se mohlo zdát, že si provozovatelé začnou dávat větší pozor a naše zdraví přestanou ohrožovat tristními hygienickými podmínkami. Opak je ale pravdou. Čím více kontrol do podniků společného stravování chodí, tím méně jsou spokojení. „Situace v oblasti hygieny zůstává na značně neuspokojivé úrovni. Od prvního ledna do čtvrtého dubna uzavřeli inspektoři SZPI sedmdesát šest provozoven,“ říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Situace se přitom liší dle druhu činnosti. Dlouhodobě nejnižší výskyt závažných pochybení SZPI zjišťuje v sektoru výroby potravin neživočišného původu, kde letos došlo k uzavření sedmi provozoven.
Škůdci v prodejnách byli velkým problémem
Třicet čtyři provozoven s maloobchodním prodejem inspektoři uzavřeli pro porušení hygienických předpisů. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců, v některých případech i výskyt škůdců v provozovnách potravin poškozených okusem. Méně často pak kontroloři uzavírali prodejny pro dlouhodobě zanedbaný úklid a nezvládnutý odvoz odpadů.
Provozovny veřejného stravování uzavřené SZPI v r. 2016
Od začátku roku 2016 uzavřeli inspektoři SZPI při kontrolách třicet pět restaurací a dalších provozoven společného stravování. „Důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě nánosů mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze, skladech potravin a podobně. Inspekce ve společném stravování uskutečnila letos přes tři tisíce kontrol společného stravování a u 34 % kontrolovaných provozoven zjistila porušení právních předpisů,“ upřesňuje Pavel Kopřiva.
Zdroj: TZ SZPI.cz