Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i v letních měsících pokračují v intenzivní kontrole dodržování hygienických předpisů v provozovnách společného stravování a potravinářských provozech. Výsledky kontrol v polovině roku 2016 ukazují, že povědomí o základních povinnostech v oblasti dodržování potravinového práva u řady provozovatelů stále zůstává na značně neuspokojivé úrovni.
Restaurace a fast foody jsou stále velkým problémem
Restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. patří k nejproblematičtějším provozům, inspektoři v nich uložili zákaz užívání prostor ve čtyřiceti sedmi případech. Konkrétním důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně.
Obdobná situace je v segmentu maloobchodního prodeje, kde inspekce uložila zákaz užívání prostor celkem čtyřiceti šesti provozovatelům. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří výskyt škůdců ve skladech i na prodejní ploše, potraviny poškozené okusem, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a dlouhodobě zanedbaný úklid.
SZPI zahajuje s dotčenými provozovateli správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem ke stávajícím výsledkům bude inspekce v kontrolách pokračovat i ve druhé polovině roku 2016.
Zdroj: SZPI