Ovesné vločky jako důležitý zdroj vlákniny
Co se dozvíte v článku
Sacharidy, například ve formě ovesných vloček, skvěle zasytí a jsou pro tělo prospěšné, protože obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a vlákninu. „Ovesné vločky s čerstvým ovocem, v kombinaci s hrstkou oříšků nebo lžičkou oříškového másla, ideálně na snídani či dopolední svačinu, mohou být nápomocné i tehdy, pokud máte nezvladatelné chutě na sladké a neumíte je držet pod kontrolou. Vysoký obsah vlákniny ve vločkách a tuk v oříšcích hrají důležitou roli v pocitu sytosti. Tuk se totiž dlouho tráví a dlouho zůstává v žaludku, čímž se také zpomaluje trávení a vstřebávání dalších živin,“ vysvětluje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Ovesná kaše do skleničky s lyofilizovaným ovocem
Suroviny:
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce Dobré vlákniny pohankové
- 1 lžička chia semínek
- dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce
Tuto rychlou snídani či svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, Dobrou vlákninu pohankovou a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem.
Avokádo jako zdravý zdroj tuků
Výborným zdrojem vlákniny a zároveň zdravých tuků je exotické avokádo, které můžeme do svého jídelníčku zařadit a nemusíme mít strach z toho, že by se to odrazilo na tukových záhybech na našem těle. „Patříte-li mezi milovníky avokáda, zařaďte ho do jídelníčku třeba dvakrát do týdne. Použít ho můžete i na dezerty či sladké snídaně. Když k avokádu přidáte nějaký zdroj kvalitní bílkoviny, získáte nutričně bohaté jídlo, díky kterému budete mít dostatek energie na dlouhou dobu,“ radí odborná garantka výživy.
Avokádový tvaroh s Dobrou vlákninou
Suroviny:
- 50 g avokáda
- 180 g nízkotučného tvarohu
- 100 g banánu
- 35 g Dobré vlákniny
- 20 g borůvek
- 20 g ananasu
- 20 g kiwi
Avokádo rozkrojte, zbavte pecky a pomocí lžičky vyškrábněte. Společně s tvarohem a banánem rozmixujte. Podávejte s Dobrou vlákninou, borůvkami, ananasem a kiwi.
Bulgur jako pohotový zdroj sacharidů
Bulgur je pohotovým zdrojem sacharidů. S jeho pomocí si můžete připravit výživný oběd během pár minut a zachránit se tak od bezhlavého vyjídání ledničky. „Bulgur má osobitou oříškovou chuť a je lehce stravitelný. V kuchyni se dá použít do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům. Společně s čerstvou nebo dušenou zeleninou tvoří krásný barevný kontrast a chutě, které se k jaru dokonale hodí,“ říká Michaela Ryglová. Zapomeňte proto na těžké smetanové omáčky doplněné knedlíkem a tučným masem a začněte experimentovat s bulgurem, případně vyzkoušejte kuskus.
Tabbouleh salát s bulgurem
Suroviny:
- 100 g bulguru
- 3 čerstvá rajčata
- ½ salátové okurky
- 1 menší červená cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 svazky petržele
- ½ svazku čerstvé máty
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce šťávy z čerstvého citrónu
- špetka soli
- dle chuti pepř nebo chilli
Bulgur uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Rajčata zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky společně s okurkou. Červenou a jarní cibuli nasekejte najemno a vše vložte do mísy. Nakonec nakrájejte nadrobno petržel a mátu. Přidejte bulgur a vše zalijte zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy a soli.
Tvaroh jako bohatý zdroj bílkovin
Konzumace dostatečného množství bílkovin je klíčová pro kontrolu našeho apetitu, přičemž bílkoviny dokážou ze všech makroživin zasytit nejvíce. S příchodem teplejších měsíců však mnozí ztrácejí chuť na maso, které je bohatým zdrojem bílkovin. Naštěstí maso není jediným jejich zdrojem. Kvalitní bílkoviny obsahují vaječné bílky, bezlepková obilovina amarant, tvarohový sýr cottage či samotný tvaroh, ze kterého si můžeme připravit celou řadu slaných i sladkých pokrmů, které uspokojí chutě a zaženou hlad.
Našlehaný tvaroh s čokoládovým müsli
Suroviny (2 porce):
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g mascarpone
- 3 lžíce javorového sirupu
- 5 jahod
- Müsli 3 druhy čokolády
Nejprve rozmixujte jahody. Poté si v míse smíchejte polotučný tvaroh a mascarpone. Přidejte rozmixované jahody a javorový sirup. Vše vyšlehejte. Podávejte s čokoládovým Müsli 3 druhy čokolády.
Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad
Odborná spolupráce:
Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita