Názor k článku Odmítání masa = správná etická volba? od Patrik Chrz - Jednu malou výtku k článku - nesouhlasím s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2011 18:12

    Patrik Chrz

    Jednu malou výtku k článku - nesouhlasím s tím, že odmítání vepřového nemá racionální důvod. V době vzniku zákazu tento důvod existoval - prasata kvůli svému způsobu života byla často hostiteli různých na člověka přenosných parazitů a chorob (navíc prase je geneticky velmi blízké člověku, takže je na přenosné choroby obzvláště náchylné).

    Každopádně jinak souhlas, podle mě vegetariánství (nebo dokonce veganství) není nic jiného než obyčejná "rozmazlenost". Ještě pár let zpátky byli naši předkové rádi, že vůbec sehnali něco k jídlu (i když maso to většinou nebylo, pokud ho neupytlačili v panském lese) a v některých zemích to platí dodnes. Takže jsou lidé, kteří nejí maso, jiní si zase potrpí na tzv. fair trade potraviny a o nějaké popové hvězdě jsem zase četl, že chce jen modré potraviny (nebo něco takového).
    My si můžeme vybírat. Sýry ze Švýcarska, káva z Brazílie, voda z Norska, čaj ze Srí-Lanky, banány z Panamy, kakao z Pobřeží slonoviny (tedy správně se má uvádět francouzský název, ale kdo by věděl kde leží Côte d'Ivoire)...). Hodně lidí nedá dopustit na tu "svojí" potravinu, kde náklady na její produkci a dopravu jsou při jeho velikosti spotřeby někdy vyšší, než celkové životní náklady lidí v některých chudých zemích.
    Po cestě do práce jezdím kolem plakátu, který hlásá "za 90 % skleníkových plynů může chov hospodářských zvířat. Staňte se vegetariány, zachraňte planetu". Nejen, že to není pravda (většinu skleníkových plynů mají na svědomí sopky), ale ti samí lidé, co se "ofrňují" nad masem pak kupují oblečení nebo elektroniku z Číny, ovoce ze střední Ameriky a učit se jazyk letí do Austrálie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).