V první řadě je třeba si uvědomit, že cholesterolových teorií je několik. Já mohu z praktické zkušenosti potvrdit jen to, že záleží na celkové stavbě stravy, kdy více cholesterolu nemusí vadit vůbec, neukládá se kde nemá. Ale také mohu potvrdit to že opravdu správná strava po stránce tuku je zdraví velmi prospěšná (tedy i tuk z míst kde nemá co dělat dokáže odstranit, viz. například metoda paní Budwig - http://www.uspesna-lecba.cz/lnene-seminko/), ale u mne je to o neustálém vyvažování a například se separovaným lecitinem nemám zkušenost vůbec žádnou.
Tady, pomocí tohoto odkazu, si uděláte hrubý přehled http://www.westonaprice.org/translations/myths-and-truths-about-cholesterol-czech-translation/
P.S.
K paní Johanna Budwig. Podle paní Budwig například máslo, živočišné tuky, tuk v máku,a podobně - příliš nebo vůbec ne. Někteří lidé již poněkud předělali její doporučení (rozumný odkaz si teď nemohu vybavit, zkuste se porozhlédnout po již odkazované Úspěšné léčbě) a pokud nejste ne mocný (nepotřebujete se napřed vyléčit) zdají se být tyto názory/teorie (tedy kombinace tuků) docela zdraví prospěšné. Pokud jste ale nezdravý, možná bych až do vyléčení neexperimentoval a držel se jejích ověřených postupů.
On pán sem tam na různé souvislosti naráží. Tedy se mu za svůj předchozí nick (zkouknuvší další snůšku blbostí) omlouvám.
Ale bohužel musím konstatovat že tahle forma otázka - odpověď nedokáže nikoho, byť jen, nasměrovat k tomu aby žádal po lékaři, nebo zvolil sám za sebe, jiný přístup ke svému komplexu zdravotních problémů.
To že tam podobné narážky (nelze ani hovořit o myšlenkách) jsou si povšimne jen ten kdo o tom již v minulosti něco četl, nejčastěji opět v informacích "odpůrců cholesterolové teorie" (což nevím co má být, spíše mělo být odpůrců lékaři uznávané medikamentózní léčby).
Vlastně vůbec nevidím nikoho komu by informace obsažená v článku mohla prospět. Jedním uchem sem a druhým ven, bez jakékoli změny v myšlení, snad jen dotaz na lékaře (při příští kontrole), že pán říkal že je to vše trochu jinak. Rád bych viděl jak se k tomu lékař postaví a rád bych viděl jak bude reagovat na pacientův dotaz na cholesterol v kombinaci s léčbou tlaku, která u něj pravděpodobně probíhá také.
Mam par zasadnich vytek, kdyz pan doktor tak moc propaguje statiny, totiz:
"Během desítek let se změnil vztah mezi rizikovými faktory pro vznik srdečně cévních onemocnění (kam patří cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, sedavý způsob života, nezdravá dieta a mnoho dalších)...
vs.
"Dokonce nejsofistikovanější dietní režimy dokáží snížit cholesterol v podstatě stejně jako statinová léčba v základní dávce."
Jenom pan doktor pozapomnel na to, ze strava (a zivotni styl obecneji - stres, pohyb, spanek..) dokaze ovlivnit nejen cholesterol, ale prave i vsechny ostatni rizikove faktory - narozdil od statinu. Proto je zmena zivotniho stylu vyrazne uspesnejsi v prevenci aterosklerozy jako takove oproti statinum, ktere celkove pomahaji pomerne malo, protoze se zameruji pouze na jeden rizikovy faktor.
Jinak klasicke: "Sledování množství zkonzumovaného cholesterolu není z hlediska výsledného efektu tak důležité jako kontrola příjmu nasycených mastných kyselin."
Chtel bych konecne videt ty studie prokazujici skodlivy vztah nasycenych mastnych kyselin a cholesterolu. Mam na mysli nejake studie, ktere rozlisuji dopad na HDL a LDL cholesterol a predevsim pocty castic. Jaky maji NMK dopad napriklad na aterogenni index plasmy, coz je obecne velice uznavane meritko rizika (narozdil od celkove hladiny cholesterolu, ktera je vypovidajici pouze u prumerne se stravujiciho cloveka).
A co treba porovnani nizkosacharidova vs. nizkotucna strava na hladiny cholesterolu? Viz treba naposledy (ovsem vedecke casopisy jsou podobnymi vysledky precpane): http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694
Co se tyce rozsirovani predepisovani statinu - je to opravdu tak skvely napad? http://chriskresser.com/3-reasons-why-you-should-be-skeptical-of-the-new-cholesterol-guidelines
Predevsim do oci bijici konflikt zajmu by mel kazdeho rozumneho cloveka primet se zamyslet.
Pan doktor navic porad mluvi o hladinach cholesterolu a pozapomina na pocty cholesterolovych castic (ci apoliproteinu APO-B a APO-A1, ze kterych se ty castice stavi) - co je skutecnym nositelem rizika, jaky je mezi nimi vztah? Viz treba http://edcable.blogspot.com/2014/02/maly-biochemicky-uvod-do-problematiky.html
Nu četl jsem populírně vědecký článek o výzkumu, který tvrdil, že choresterol a nadváha u "sportujícího" nebo "pohybově zatíženého" člověka působí jinak.
Takže studie přímo rozporovala co říká pan doktor. Jinak řečeno studie řekla, zdraví je kombinace mnoha faktorů a pokud se vynechá celý životní styl člověka tak může spíše např. menší příjem choresterolu u spotujícího špatný dopat narozdíl od kancelářské krysy.
Bych tedy za sebe hodnotil doktora jako dalšího kdo peče na vlasntím písečku a svět mimo jeho úzé zaměření zanedbává jako neexistující, což se mi zdá spíše jako pavědecké natož aby to zde dávaly, jako "odbornáý postoj vědce". Za mě další pavěda jako halooo let 80, kdy tuky zabíjí a pak najednou zjistí opak...