Práveže ani nezasýti. Pri steaku so zeleninou nie je problém sa prejesť, ale "ďalší keksík už nezvládnem" som ešte nikoho nepočul povedať. :-) A problém nie je len pšenica ale sacharidy všeobecne, najmä ich vplyv na funkciu hormónov leptín a inzulín. Vzniká leptínová rezistencia, zvýšenie podkožného tuku a začarovaný kruh, z ktorého je ťažké sa dostať. Nielen pšenica ale čokoľvek sacharidové spôsobuje nadvládu tuku nad rozumom :-) a to doslova.
Příkladů je celá řada. Chleba nemusí obsahovat chemikálií na tři řádky, stačí jen mouka (pokud možno žitná, špaldová, pohanková) voda a sůl. Místo kvasnic poctivý kvásek a žádná pekárnička, ale obyčejná trouba a plech: http://dobreazdrave.cz/kvaskovy-chleb-peceny-v-troube/
USA bestsellery o výživě s rádoby kontroverzními objevy bych bral s rezervou. Autoři několika podobných knih si jdou občas v tom samém státě sednout do vězení :)
Obyvatelé USA jsou tak tlustí, protože jedí příliš pšenice :) Ha ha ha ...
Takže pokud seženu původní,nemodifikovanou pčenici bude vše OK? :)
a fakt to funguje. jdu cely mesic stabilne kilo nadvahy za tyden dolu. nemam problem se precpat - masem a zeleninou. zaradil jsem poohanku, cervenou cocku, cizrnu atd. nemam pocit, ze drzim dietu. nema problem si vecer u televize zbouchat misku coleslaw nebo listovyho salatu misto chipsu apod. dalsi vec je ze jsem temer vyradil mleko - misto toho jogurty a dalsi kysane veci. objevil jsem chute bylinek. apod.
inspirace pro me byla tady: http://petrkrcmar.blog.root.cz/2013/11/13/shodil-jsem-20-kilo-za-ctyri-mesice/
jeste dodatek: zaradil jsem cca 0,3-0,5l freshe denne rano. citim se mnohem lepe. neni to ani o mnoho drazsi. jediny co jsem nevyradil a dle vetsiny nazoru to nebylo treba tak je prave "italska" mouka - kuskus, spagety apod je super. a treba ty "cesky" testoviny mi dnes prijdou vyslovene odporne.
Mám rád žitno/pšeničný chléb. Chutná mi více než pšenično/žitný. Bohužel z celozrnných výrobků NEUVĚŘITELNĚ PRDÍM a proto na ně PRDÍM ;o)
Knihu bych bral s rezervou. Nechci ovšem tvrdit, že pšeničné výrobky nezpůsobují mnohým zdravotní problémy! Ale řešení bude asi trochu jiné než JEN vysadit pšenici.
Problém je v tom, že lidé vůbec nechápou, že pšenice je úplně všude. Chléb by se přeci měl dělat z žitné mouky, tak proč dnes na pultech obchodů najdeme jen pšeničné chleby?
Pak se lidé divý, že opravdu žitný chléb je drahý a tvrdý.
No pšenice je prostě levná a český národ je nepoučitelný.
K snídani koblihu, k svačině chleba nebo rohlík, k obědu knedlík a co k večeři? Chleba s vajíčkem. No fůůj. A pak se lidi divý, že jsou tlustý. Kde je nějaká vláknina, vitamíny, minerály?
Vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné, vajíčka jsou dobré, vajíčka jsou špatné a vepřové hlavy mají celý život o čem psát.