Dobrý den,
vystudovala jsem výživu na MU a snad Vám budu nápomocna při vašem dotazu:
Matolinový olivový olej (olej z pokrutin) – vyrábí se z posledního lisování olivových zbytků, slupek a pecek. Je to zbytkový olej té nejhorší kvality, který je bez chemické úpravy nemožné konzumovat. V České republice si tento olej můžete běžně zakoupit za velice příznivé ceny téměř ve všech supermarketech a od kvalitního olivového oleje ho poznáte tak, že na etiketě stojí slovo POMACE, SANSA nebo Z POKRUTIN. V Řecku se tento olej označuje termínem "industry oil" a používá se v průmyslu nebo při výrobě kosmetiky.
Konzumací tohoto druhu oleje neposloužíme ani svým chuťovým buňkám, ani svému zdraví!
Tak že pokud chcete udělat něco pro zdraví, tak ani slunečnicový RAFINOVANÝ olej bohužel není vůbec vhodný.
Moje rada zní, radši nerafinovaný slunečnicový, než rafinovaný olivový. (Problémem je, že stojí zhruba stejně....)
My kupujeme Glafkos tady http://www.olivovyobchod.cz/olivovyshop/eshop/8-1-OLIVOVY-OLEJ
a jsme spokojeni.
Snad jsem Vám pomohla s Vaším dotazem
Mám v ruce 2 knihy o olivovém oleji, ale přesná odpověď není ani v jedné. Budu citovat aspoň něco: "U olivového oleje byste ovšem neměli šetřit a kupovat olej nižší kvality nebo se ho dokonce úplně vzdát."
Z této věty usuzuju, že vzdát se olivového oleje je horší než kupovat nižší kvalitu, tedy lepší nějaký oliv. olej než žádný. Dále:
"Zvýšené finanční náklady za olivový olej nejvyšší třídy jakosti jsou totiž v každém případě dobře investovány - nejen z lásky k mlsnému jazyku, ale zvláště z lásky k vašemu zdraví."
Jinde se ale píše, že ty extra panenské oleje nemusí být dle normování EU až tak panenské:
"Nemálo olejů, opatřených nálepkou "extra panenský olivový olej" má za sebou například čištění, odkyselení či filtrování."
Taky samozřejmě na olivovém oleji se nedá smažit, na rozdíl od slunečnicového.
jestli se dá či nedá smažit, to záleží na úpravě oleje, viz. https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
jestli je oliváč např. odkyselený, nemůže být na obale uvedeno "zpracováno pouze mechanickými způsoby", což má třeba Kreolis, na druhou stranu to nevylučuje čištění a filtrování mechanickým způsobem
To je daleko složitější - ALA dokáže tělo velmi dobře konvertovat na EPA a při optimálním poměru o6:o3 (ideálně 1:1 či alespoň 4:1; v západní stravě ~15:1) i EPA na DHA. V obou případech však platí, že se tělo přizpůsobí nižšímu příjmu EPA/DHA a stejně jako např. u vápníku se zlepší jejich metabolismus.
viz http://newsletter.vitalchoice.com/e_article001932826.cfm?x=b11,0,w
Mnohem lepší řešení by bylo omezit zdroje o6 a dostat ten poměr do rozumných hodnot. viz http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332202002536 - " In the secondary prevention of cardiovascular disease, a ratio of 4/1 was associated with a 70% decrease in total mortality"
Ten poměr o6:o3 - 1:1 se mi vůbec nezná, dokonce nelíbí. V nesčetných publikacích se sice neuvádí přesný poměr, ale vždy je to nad 2:1, a dočetl jsem se i nějakých důkazů, že o6 musí být víc, jinak ty o3 působí škodlivě, zrovna tak jako když je přebytek jen o6. Nejčastěji se lze setkat s doporučením okolo 3:1 až 5:1. Pokud si to tedy dobře pamatuju. 1:1 ale rozhodně né
Zajimalo by me (jako obvykle), kde pan Frohn bere svoje statistiky a dukazy pro tvrzeni v clanku (opravdu jak od Horsta Fukse).
WHO rika pro rok 2008, ze v Recku (spotreba 23,7 kg na cloveka, coz je suverene nejvic (statistiky UC, Davis)) je umrtnost na kardiovaskularni choroby 423,5 obyvatele na 100 000. Dale ve spotrebe je napr. Spanelsko (13,62 kg a umrtnost 278,9), Itaile (12,35 a umrtnost 395,4). Pro srovnani zde mame zminene skandinavske zeme (spotreba oleje zanedbatelna) a umrtnosti: Finsko (369,9), Norsko (306,7) ci Svedsko (411,3).
At se na realna nereklamni data divam jak se na ne divam, tak nejvyssi umrtnost na kardiovaskularni choroby je (v ramci srovnani Skandinavie vs. Stredomori) dle poradi Recko, Svedsko, Italie, Finsko, Norsko, Spanelsko.
Nebo to muzu seradit dle podilu srdecnich onemocneni na vsech umrtich: Recko (49,2 %), Finsko (43,9 %), Svedsko (42,2 %), Italie (40,5%), Norsko (35,7 %) a Spanelsko (32,8 %)
Zadnou zasadni zavislost zde nevidim, v zemi s nejvyssi spotrebou olivoveho oleje se na srdecni problemy umira nejcasteji, na druhe strane je zase Spanelsko, zeme s druhou nejvyssi spotrebou olivoveho oleje. Ve stredu statistik jsou s velice podobnymi udaji Italie, Svedsko a Finsko, zeme s naprosto rozdilnymi mnozsvti spotrebovaneho oleje.
Jak rikam, kdyby autor poskytl sve realne datove zdroje, mozna bychom se mohli bavit aspon trochu na urovni fakt. Verit necemu jenom proto, ze se to napise v knizce se mi vazne nechce..
Odkazy: spotreba olivoveho oleje: http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil#cite_note-42
Umrtnost podle pricin: http://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/estimates_country/en/index.html
Vy si vážně myslíte, že si vezmu jednu knihu a udělám podle ní článek, bez ověřování a použití dalších zdrojů? Článek doporučuje olivový olej proto, že ho bez výjimky doporučuje dalších X odborných zdrojů. Mimochodem, EU dokonce zorganizovala kampaň pro olivový olej. O zmíněné studii ohledně úmrtí na kardiovask. choroby se dočtete zde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Countries_Study
Vybírám:
It was noted that coronary deaths in the United States and Northern Europe greatly exceed those in Southern Europe, even when controlled for age, cholesterol, blood pressure, smoking, physical activity, and weight. When investigated also by further research groups, the importance of Mediterranean diet was revealed.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_disease
Cretan Mediterranean diet: The Seven Countries Study found that Cretan men had exceptionally low death rates from heart disease, despite moderate to high intake of fat. The Cretan diet is similar to other traditional Mediterranean diets: consisting mostly of olive oil, bread, abundant fruit and vegetables, a moderate amount of wine and fat-rich animal products such as lamb, and goat cheese.[31][32][33] However, the Cretan diet consisted of less fish and wine consumption than some other Mediterranean-style diets, such as the diet in Corfu, another region of Greece, which had higher death rates.
Dále: Olivový olej proti rakovině
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/12/061211221122.htm
snižuje potřebu antihypertenzních léků
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/160/6/837
nebo vůbec (health effects)
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
Mohl bych pokračovat v dalších odkazech, ale myslím, že to stačí.
> Vy si vážně myslíte, že si vezmu jednu knihu a udělám podle ní článek, bez ověřování a použití dalších zdrojů?
Váš článek tak opravdu působil, protože jste uvedl jen jeden.
> Článek doporučuje olivový olej proto, že ho bez výjimky doporučuje dalších X odborných zdrojů.
A dalších Y odborných zdrojů nachází díry v tvrzeních těch X : sekce kritika na http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Countries_Study
To je ale přesně to, co zmiňoval EC. Data ze sedmi sedí, ale když se přidají data z dalších zemí, tak se korelace ztrácí. Já si to nedokážu vysvětlit jinak, než že jsou tam i další vlivy než jen olivový olej (respektive nenasycené mastné kyseliny).
Pro čecha je dokonce místo oliv vhodnější řepka, protože obsahuje daleko víc omega mastných kyselin. Středomořské národy jí daleko víc ryb, takže jim to nevadí. (http://www.zdrava-vyziva.net/repkovy-olej.php)
"A dalších Y odborných zdrojů nachází díry v tvrzeních těch X "
celkově ale zdravotní přínos olivového oleje nezpochybňuje žádný zdroj. Zadejte si "olivový olej a zdraví" - vše, co najdete, mluví pro něj.
"Já si to nedokážu vysvětlit jinak, než že jsou tam i další vlivy než jen olivový olej"
Samozřejmě, středomořská strava, zdravější živ. styl... Ale olivový olej je jeden z nich. A v případě Kréty je to vidět nejmarkantněji.
"Pro čecha je dokonce místo oliv vhodnější řepka..,"
řepkový olej se též doporučuje, i když většinou ne před olivovým olejem.
"protože obsahuje daleko víc omega mastných kyselin."
ale hlavní příčina prospěšnosti oliv. oleje nemusí spočívat jenom v těch kyselinách, ale třeba právě v tom zmíněném oleuropeinu. Je sporné, který olej je pro Čecha lepší.
(srv. http://kathrynvercillo.hubpages.com/hub/Olive_Oil_vs_Canola_Oil_Fat_Profiles)
Jedna věc hovoří pro olivový olej - používá se mnohem déle, je proto ověřenější. A kam to vede, když zdravotní doporučení vycházejí jenom z teorie, a nejsou ověřena praxí, můžete vidět třeba na následcích užívání umělých vitamínů.
Ani jsem na pocatku nerikal, ze by olivovy olej nebyl prospesny. Ale tvrdim, ze nestoji jako jedina pricina a takove tvrzeni dokladam surovymi daty WHO a UC, kde srovnavam presne to, co v clanku pan Gilik tvrdi - ze udajne maji narody s vysokou konzumaci olivoveho oleje nizkou umrtnost na srdecni choroby. To proste neni pravda a netrvalo mi ani deset minut to vyvratit.
> Jedna věc hovoří pro olivový olej - používá se mnohem déle, je proto ověřenější.
Používá se dlouho ve středomoří. Tam je ověřený jako součást jejich životního stylu. Pokud vezmeme olivový olej jako jediný střípek mozaiky a naroubujeme ho na náš středoevropský životní styl, tak nemůžeme z tradice usuzovat skoro nic.
Pokud je pravda to, co jsem slyšel už z několika stran (např. výživový poradce), tedy že nejsou jen dobré a špatné mastné kyseliny, ale záleží hodně na jejich poměru, tak by velký přísun olivového oleje bez zbytku toho středomořského stravování opravdu nemusel dělat dobrotu.
> A kam to vede, když zdravotní doporučení vycházejí jenom z teorie, a nejsou ověřena praxí, můžete vidět třeba na následcích užívání umělých vitamínů.
Zatím jsem nenašel nic věrohodného o následcích užívání umělých vitamínů. Ty rozdíly byly minimální.
Co se myslím často vyskytuje jsou následky PŘEHNANÉHO užívání vitamínů a to nejen umělých. Jen je to u těch umělých víc vidět, protože tabletkama se dá předávkovat daleko líp, než pytlem zeleniny. A víc než teorie má na to nadužívání vliv marketing. Obchodníci mají v překrucování vědy praxi.
OK,
o těch vitamínech jsem tu už někde psal- mj,že ovoce a zelenina dobrá je, vitamíny v tabletkách moc ne http://www.vitalia.cz/clanky/umele-vitaminy/
V těch teoriích o mononasycených a polynenasycených, omega-nenasycených a speciálních nenasycených mastných kyselinách - se upřímně řečeno nevyznám, takže nevím...
Četl jsem ale, že obsah těchto substancí lze u každého produktu libovolně zmanipulovat, což má být technicky proveditelné. Z toho vyplývá, že by výrobcům víc vyhovovalo, kdyby lidi věřili,že je zakopaný pes zdraví v těchto kyselinách a ne v léčivých látkách oliv, které se nedají komerčně využívat.
Uvádím to jen pro zajímavost, netvrdím, že to tak je, protože to nevím.
Za odkaz děkuji, zkusím trochu víc zapátrat.
Že je možné olivnit složení oleje bych věřil. Jen si nejsem jistý, jak moc se to výrobcům vyplatí.
Ale že by se komerčně nedaly využít látky z oliv, o tom dost pochybuju. Ve chvíli, kdy se odhalí které to jsou a jak vypadají, tak není až tak velký problém je syntetizovat. A i kdyby se to nepovedlo, tak se dá rýžovat na výtažcích z oliv stejně, jako se to děje třeba s ginkem.
jde o poměr omega3 a omega6 polynenasycených MK.. ideál je (pokud se pamatuji) 1:1, řepkový olej má asi 1:2 a olivový ovšem cca 1:6 a více
řepkový je tedy z tohoto hlediska kvalitnější, obsahuje ovšem stopy transkyselin.. olivový zase znatelně nasycených MK, což vyvažuje fytosteroly
ty poměry neberte absolutně a ani složení olejů není konstantní.. řepkový olej má zkrátka k ideálnímu složení, které nejpříznivěji ovlivňuje cholesterol, nejblíže a celkově se dá říct, že pokud něco pro zdraví cestou oleje, pak začít skrz domácí řepkový a ladit to drahým olivovým :-)
Souhlasim se zavery clanku, ale nesouhlasim s metodou a dilcimi tvrzenimi. To jste zjevne nepochopil.
Podival jsem se na prosta data duveryhodnych instituci a nenasel zadny zasadni rozdil v umrtnosti na srdecni choroby v zemich jizne Evropy s nejvyssi spotrebou olivoveho oleje oproti severni Evrope. Muze se vam to nelibit, muzete s tim nesouhlasit, ale to je asi tak vse, co s tim muzete delat.
Ten argument o spotrebe olivoveho oleje neni validni, protoze zevseobecnuje udaje o KRETSKE diete na celou stredomorskou oblast. O rozdilu mezi Kretou a Stredomorim nebudu poucovat, i kdyz mam sto chuti.
Ve statistice se tomu rika outlier - jedna hodnota, ktera vyznamne meni vysledek korelacni ci regresni analyzy (ktera tak neni robustni). Standardem je potom nezevseobecnovat zaver ze souboru s takovymto pozorovanim, ale jednat s danym pozorovanim separatne a hledat hlubsi priciny odlehlosti.
Spravny postup s Kretou potom tedy neni pouzit ji pro zevseobecneni, ale vyndat ji ze souboru stredomorskych zemi (ostatne to neni zeme) a zkusit, jak se zmeni vysledky. Kretu zkoumat samostatne a zjistit, v cem vsem se lisi a co vse muze vysledek ovlivnit. Vysledek vidite v mem predchozim prispevku.
Mimochodem co dela prolobovana EU me vazne nezajima a neni to zadny argument ve vecne debate.
Mohl byste přesto, prosím, trochu tu dietu na Krétě rozebrat? Mě by to velice zajímalo.
A s tou legislativou či doporučeními ze strany EU, to vážně není žádný argument. Až příliš často se stává, že EU tlačí něco, nad čem si všichni (a asi i zákonodárci samotní) klepou na čelo. Oni možná ale fakt jenom na naplněnou kapsu.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s olivovým olejem a vařením? V článku je uvedeno, že olej nesmí projít varem - to je vlastnost, kterou znám. Přesto se tam dále uvádí, že některých druzích lze i smažit (dusit).
Mohli by jste upřesnit, co s jakým druhem oleje lze dělat?
Zdá se mi to i trochu nebezpečné - to je asi jeden z hlavních důvodů, proč ho používám pouze ve studené kuchyni.
Předem děkuji
Odpověď najdete zde:
http://www.zepterclub.cz/clanky/idealni-je-smazit-uplne-bez-tuku
Je tam odpověď lékaře:
Je olivový olej vhodný i pro smažení?
Ano, je. Olivový olej obsahuje převahu mononenasycených mastných kyselin, které jsou tepelně stabilní. Nicméně panenský olivový olej by se měl využívat pouze ve studené kuchyni, protože se získává lisováním oliv za studena a obsahuje tedy i vysoké procento vitamínů a esenciálních mastných kyselin, které se teplem ničí. Pro smažení tedy používejte rafinovaný olivový olej.
Podle wikipedie ma extra panensky olivovy olej bod prepalovani (v cestine se pouziva i bod varu) 191 °C, panensky 199 °C, dalsi druhy pak pres 230 °C. Pokud budete pect v troube pod 180 °C, nic zasadne nebezpecneho by se dit nemelo. Ale prirozene cim vetsim teplem projde, tim mensi zustanou mikronutrientni hodnoty.
anglická wiki to bere ještě víc do podrobna
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
z tabulky vyplývá, že rafinované mají mnohem vyšší kouřový bod
O tom žádná že oliváč je super, využívám už dlouho olivový klub, a je to dobrá věc. Jednak pro cenu a tak i oleje. je to stránka http://www.olivovyklub.cz
O Olivovem klubu se doctete zde:
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=1900
Pozor na to !!!!
- český nízkoerukový řepkový olej má složení výhodnější než olivový a samo o sobě posunuté směrem k té směsi olivy + ryby
- ryb je tedy pro zdraví potřeba méně :-)
BOHUŽEL, ŘEPKOVÝ OLEJ NEKONZUMUJE TOLIKA FANATIKŮ JAKO OLIVOVÝ OLEJ.. NEDÁ SE PÍCHAT PRSTEM DO VZDUCHU A VYKŘIKOVAT "ITÁLIE, KRÉTA, OLIVY!!!"
co clovek to jiny nazor... mne uz nebavi cist jestli jsou opet nejake studie, ktere potvrdili nebo vyvratili jestli a ktere oleje jsou dobre a jine blaboly... kupujeme a konzumujeme co nam chuti... smazime na slunecnicovem, repkovy nam nevoni, takze vubec nekupujem a olivovy kupujem jedine terra creta, ktery mame v oblibe od dovolene v recku a kapem ho jen do salatu protoze tak nam chutna
Dříve jsem olivový olej vůbec nekonzumoval, obešel jsem se bez něho několik let. Narazil jsem na něho po prvé když jsem se seznámil s mou nynější přítelkyní, hledala ho v obchodě a byla celkem bezradná. Já jako princ na bílém koni sem jí chtěl pomoci ,no úpřímně název jsem si nezapamatoval jen firmu Pemap, a také si pamatuji to, jak jsme tam potom v oddělení olejů stáli už oba jako ........ . Nakonec jsme olej našli, ale trvalo to pěknou chvíli :D byl zrovna v akci a tak nebyl mezi ostatními, ale na boku. Nyní olivový olej konzumuji hodně často přítelkyně ho dává snad všude,a le je to příjemná změna chutí oproti tomu, co jsem znal.
Pokud někdo bude chtít vyzkoušet kvalitní portugalský olivový olej, může nás kontaktovat. Dovážíme jeden druh oleje (různé množství) ze severu regionu Douro, přímo z farmy Quinta da Barroca. http://www.portugalshop.cz/obchod/olivovy-olej/extra-panensky-olivovy-olej-750ml Tmavé sklo je základ pro uchovávání olivového oleje v dobré „kondici“. Další věcí zbytková kyselost, která u extra panenských olejů začíná na 0,8 %. Tento olivový olej má pouze 0,34 %. Čím je toto procento menší, tím déle si olivový olej uchová své pozitivní účinky na lidský organizmus a méně se kazí! A jedna rada na závěr: Olivový olej po vaření dávejte dále od sporáku, nejlépe do chladnější skříňky. U sporáku se hodně střídají teploty a vystavujete ho vysokému teplu a mnohdy i slunci. Mějte se, Portugalshop.cz
Já preferuji především italské olivové oleje. Proto jsem se je pro své přátele a širší okolí rozhodl dovážet. Kdo by měl zájem, může přijít zdarma ochutnat dva druhy olejů z Molise. Oleje jsou od drobných farmářů, takže se výrobci mohou soustředit spíše na kvalitu než-li na kvantitu. Více také na www.olivace.cz nebo http://www.olivace.cz/shop/
Oleje jsou v BIO kvalitě a DOP tedy s označením lokálního původu. Pokud tedy má kdokoliv zájem si popovídat o olejích, může dorazit do naší výdejny a ochutnat letošní várku toho nejlepšího z Molise.
Je lepší si připlatit za dobrý olej, než kupovat napodobeninu. Je sice pravda, že je dražší, ale na druhou stranu stojí jak dobrá láhev vína. Víno mi vydrží jednu noc, ale lahev oleje několik měsíců. Já ho kupuju na www.olivace.cz a mohu jen doporučit. Zkuste