Mám v ruce 2 knihy o olivovém oleji, ale přesná odpověď není ani v jedné. Budu citovat aspoň něco: "U olivového oleje byste ovšem neměli šetřit a kupovat olej nižší kvality nebo se ho dokonce úplně vzdát."
Z této věty usuzuju, že vzdát se olivového oleje je horší než kupovat nižší kvalitu, tedy lepší nějaký oliv. olej než žádný. Dále:
"Zvýšené finanční náklady za olivový olej nejvyšší třídy jakosti jsou totiž v každém případě dobře investovány - nejen z lásky k mlsnému jazyku, ale zvláště z lásky k vašemu zdraví."
Jinde se ale píše, že ty extra panenské oleje nemusí být dle normování EU až tak panenské:
"Nemálo olejů, opatřených nálepkou "extra panenský olivový olej" má za sebou například čištění, odkyselení či filtrování."
Taky samozřejmě na olivovém oleji se nedá smažit, na rozdíl od slunečnicového.