Hlavní navigace

Názor k článku Olivový olej můžete konzumovat ve velkém od EC - Souhlasim se zavery clanku, ale nesouhlasim s metodou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2011 12:48

    EC (neregistrovaný)

    Souhlasim se zavery clanku, ale nesouhlasim s metodou a dilcimi tvrzenimi. To jste zjevne nepochopil.

    Podival jsem se na prosta data duveryhodnych instituci a nenasel zadny zasadni rozdil v umrtnosti na srdecni choroby v zemich jizne Evropy s nejvyssi spotrebou olivoveho oleje oproti severni Evrope. Muze se vam to nelibit, muzete s tim nesouhlasit, ale to je asi tak vse, co s tim muzete delat.
    Ten argument o spotrebe olivoveho oleje neni validni, protoze zevseobecnuje udaje o KRETSKE diete na celou stredomorskou oblast. O rozdilu mezi Kretou a Stredomorim nebudu poucovat, i kdyz mam sto chuti.
    Ve statistice se tomu rika outlier - jedna hodnota, ktera vyznamne meni vysledek korelacni ci regresni analyzy (ktera tak neni robustni). Standardem je potom nezevseobecnovat zaver ze souboru s takovymto pozorovanim, ale jednat s danym pozorovanim separatne a hledat hlubsi priciny odlehlosti.
    Spravny postup s Kretou potom tedy neni pouzit ji pro zevseobecneni, ale vyndat ji ze souboru stredomorskych zemi (ostatne to neni zeme) a zkusit, jak se zmeni vysledky. Kretu zkoumat samostatne a zjistit, v cem vsem se lisi a co vse muze vysledek ovlivnit. Vysledek vidite v mem predchozim prispevku.

    Mimochodem co dela prolobovana EU me vazne nezajima a neni to zadny argument ve vecne debate.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).