To je daleko složitější - ALA dokáže tělo velmi dobře konvertovat na EPA a při optimálním poměru o6:o3 (ideálně 1:1 či alespoň 4:1; v západní stravě ~15:1) i EPA na DHA. V obou případech však platí, že se tělo přizpůsobí nižšímu příjmu EPA/DHA a stejně jako např. u vápníku se zlepší jejich metabolismus.
viz http://newsletter.vitalchoice.com/e_article001932826.cfm?x=b11,0,w
Mnohem lepší řešení by bylo omezit zdroje o6 a dostat ten poměr do rozumných hodnot. viz http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332202002536 - " In the secondary prevention of cardiovascular disease, a ratio of 4/1 was associated with a 70% decrease in total mortality"
Ten poměr o6:o3 - 1:1 se mi vůbec nezná, dokonce nelíbí. V nesčetných publikacích se sice neuvádí přesný poměr, ale vždy je to nad 2:1, a dočetl jsem se i nějakých důkazů, že o6 musí být víc, jinak ty o3 působí škodlivě, zrovna tak jako když je přebytek jen o6. Nejčastěji se lze setkat s doporučením okolo 3:1 až 5:1. Pokud si to tedy dobře pamatuju. 1:1 ale rozhodně né