Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s olivovým olejem a vařením? V článku je uvedeno, že olej nesmí projít varem - to je vlastnost, kterou znám. Přesto se tam dále uvádí, že některých druzích lze i smažit (dusit).
Mohli by jste upřesnit, co s jakým druhem oleje lze dělat?
Zdá se mi to i trochu nebezpečné - to je asi jeden z hlavních důvodů, proč ho používám pouze ve studené kuchyni.
Předem děkuji
Odpověď najdete zde:
http://www.zepterclub.cz/clanky/idealni-je-smazit-uplne-bez-tuku
Je tam odpověď lékaře:
Je olivový olej vhodný i pro smažení?
Ano, je. Olivový olej obsahuje převahu mononenasycených mastných kyselin, které jsou tepelně stabilní. Nicméně panenský olivový olej by se měl využívat pouze ve studené kuchyni, protože se získává lisováním oliv za studena a obsahuje tedy i vysoké procento vitamínů a esenciálních mastných kyselin, které se teplem ničí. Pro smažení tedy používejte rafinovaný olivový olej.
Podle wikipedie ma extra panensky olivovy olej bod prepalovani (v cestine se pouziva i bod varu) 191 °C, panensky 199 °C, dalsi druhy pak pres 230 °C. Pokud budete pect v troube pod 180 °C, nic zasadne nebezpecneho by se dit nemelo. Ale prirozene cim vetsim teplem projde, tim mensi zustanou mikronutrientni hodnoty.
anglická wiki to bere ještě víc do podrobna
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
z tabulky vyplývá, že rafinované mají mnohem vyšší kouřový bod